20 éves Károlyháza

Önállósodásának 20. évfordulóját ünnepelte október 20-án Károlyháza. A jeles eseményen új emléktáblát is avattak a függetlenség kopjafája mellett. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke pedig egy jubileumi emlékérmet is adományozott Barna Péter, Károlyháza polgármestere számára.

Dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője is tiszteletét tette a rendezvényen. Köszöntőjében pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak a bizonyítás két évtizede volt a település életében.

Kiemelte: Károlyháza közösséggé kovácsolódott az elmúlt húsz évben. De ez nem volt egyszerű és nem volt könnyű sem. A korábban is hányatott sorsú kis telepet 1933-ban még 75 fő lakta, s a hozzá tartozó Rábl-majorban is 65-en éltek.

S hogy valóban a senki földje volt Károlyháza, azt az is jelzi, hogy 1956-ban még Mosonmagyaróvár tartozéka volt, majd 1959-ben már Horvátkimle része. Mindegyiktől messze volt, s igazán semmiféle kapocs nem kötötte a közigazgatási elhatározáson kívül egyikhez sem.

Nem véletlen, hogy 2002-re a lélekszámban is megnövekvő Károlyháza lakói úgy gondolták, ez így nem mehet tovább, önálló arcot, önálló életet akartak élni. S önállóan dönteni sorsukról.

A tárcavezető aláhúzta: ha egy település lakói saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, biztos jövőképpel rendelkeznek, akkor a lakóhely otthonná válik. Ma már működik a településen Polgárőr egyesület, Sport- és Kulturális Egyesület, Kabaré Társulat és Nyugdíjas klub is. Közösségi tér biztosítja a civil élet kibontakozását. A károlyháziak szeretik falujukat. A félezernél is több lakos bizonyítja, hogy életképes közösség jött létre itt az elmúlt húsz évben.

Nagy István külön köszöntötte Szép Károly egykori polgármestert, aki a függetlenné váláskor zászlósként állt a település élén.

Az új emléktábla leleplezését követően Károlyháza képviselőtestülete és a Borostyán Nyugdíjas Klub nevében koszorúztak.

Forrás: AM Sajtó