Békefi Ernő Általános Iskola Sportpálya ünnepi átadása Rajkán

Új sportpályával gazdagodott Rajkán a Békefi Ernő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A sportpálya beruházási költsége 35 millió forint, amely a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül érkezett, az Országos Német Önkormányzat 100%-os intenzitású támogatásával. Ebben nagy szerepe volt a magyar kormánynak is, mert évről évre kiemelten dönt a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési és kulturális intézmények felújítási munkálatainak támogatásáról.

Ennek eredménye az is, hogy 4 év alatt, több ütemben, de teljes egészében megújulhatott a Békefi Ernő Általános Iskola Rajkán, melyre összesen több mint 300 millió forintot fordítottak. – Ezt már dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője mondta köszöntő beszédében. Hozzátette azt is: Nagy örömmel érkeztem ma Rajkára, mert itt minden projektátadó ünnepségen megtapasztalhatjuk, micsoda lehetőségeket tud teremteni a nemzetiségek közötti jó együttműködés.

Az iskola felújítása és a most átadásra kerülő sportpálya megépítése is jól mutatja, mit jelent az, ha egy települési önkormányzat, a helyi önkormányzati hivatal, egy helyben működő nemzetiségi önkormányzat és az oktatási intézmény együtt gondolkodik, együtt dolgozik egy közösen kitűzött cél megvalósítása érdekében. Ez az összetartozás adja Rajka közösségének legnagyobb értékét.

Olyan sokrétű és színes együttműködés ez, melynek gazdagságát mind Rajka Község Önkormányzatának, mind pedig a Rajkai Német Önkormányzat munkáinak eredményességében megtapasztalhatjuk.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt 12 évben 72 oktatási intézmény, óvodák és iskolák kerültek Német Nemzetiségű Önkormányzat fenntartása alá Magyarországon. Mindez olyan fellendülést hozott ezekben az intézményekben, melyek értéke kézzel nem fogható. Kiemelte továbbá: a magyar kormány számára fontos, hogy a helyiek döntsenek nemzetiségi kultúrájuk, oktatásuk jövőjéről. Ez az együttműködés, közös gondolkodás mutatkozik meg Rajkán is. Ígérete szerint a jövőben is támogatni fogják a hasonló beruházásokat.

Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfontosabb cél, hogy német nemzetiségi iskolában tanuljanak meg a gyermekek németül. Említést tett arról is, hogy munkájuk fontos része továbbá a köznevelési autonómia megteremtése országos szinten. Aláhúzta: a rajkai iskola élen jár a beruházi kedv, a modern eszközök és lehetőségek beszerzésében. Mindez olyan pluszt ad a diákoknak, melyből egész életük során gazdagon meríthetnek majd.

Kiss Vince, Rajka polgármestere emlékeztetett: Sok munka és tervezés van a ma átadott sportpálya építési projektben is, melyhez valódi összefogásra volt szükség a települési és a nemzetiségi önkormányzat között. Ám ennek Rajkán már hagyománya van, melyet őriznek, ápolnak, s nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy mindezt jó szívvel adják át a rajkai felnövekvő generációnak.

Forrás: AM Sajtó