Megújult novákpusztai Kultúrház

Több, mint 50 millió forintból újult meg az az új közösségi tér Novákpusztán, melynek hivatalos átadójára november 6-án került sor. A teljes felújításból 20 millió forintot a Magyar Falu Program sikeres pályázata adta, 5 millió forint Szigetköz-Mosoni-sík LEADER pályázaton keresztül érkezett, ezt egészítette ki Kimle-Novákpuszta Önkormányzata 1.5 millió forint önrésszel. A második ütemben végzett átalakítás teljes költsége 38 millió forint volt, a berendezés további 5 millió forintba került. Az Önkormányzat így összesen 23 millió forinttal egészítette ki a munkálatok költségeit.

Az átadó ünnepségen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

Jó látni és jó érezni, hogy a magyar kormány mindennapi intézkedéseivel olyan kézzelfogható eredmények tudnak megvalósulni, melyek egy-egy település fejlődését, egy-egy közösség továbbélését, minőségi változását biztosítják.

Hozzátette: A novákpusztai Kultúrház felújítása új lendületet ad az itt élő emberek számára. A több, mint 300 lakosú településrész lakói büszkék arra, hogy itt élnek, ezért a mai nap valóban egy mérföldkő az életükben, így a beruházás mögött a település minden egyes lakóját kell látni, mert nekik, értük készült, az ő megújulásukat szolgálja.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte:

Egész Győr-Moson-Sopron megyére jellemző a fejlődés, a megújulás. Elmondható, hogy a megye mind a 183 településén történt fejlesztés az utóbbi időben a magyar kormánynak köszönhetően. Mindez Kimlére különösen igaz.

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat célkitűzése, hogy a kisebb településeken való életforma, a csodás természeti környezetben való életvitel ne kelljen, hogy együtt járjon olyan kompromisszumokkal, hogy emiatt alacsonyabb közszolgáltatásokkal kelljen beérniük az itt élőknek. A fejlesztések ezért külön-külön is fontosak, de tervezetten megvalósítva egy komplex egésszé állnak össze.

Az elnök felhívta a figyelmet a koronavírus járvány következményeire, kitérve arra, hogy a vírus nemcsak az egészségünket, hanem az emberi kapcsolatainkat is támadja. Háttérbe szorulnak a személyes találkozások és csökken a közösségi terek kihasználtsága, ám bízni kell abban, hogy ezek az épületek a jövőben visszakapják majd funkciójukat.

Eller Gizella, Kimle-Novákpuszta polgármestere hangsúlyozta:

A novákpusztaiak évtizedes álma vált valóra a Kultúrház felújításával!

A polgármester ezután rövid áttekintést adott a település és a Kultúrház történelméről, az évek során bekövetkezett változásairól, majd külön kiemelte a jelenlegi beruházásban részt vevő személyeket és vállalkozókat, vállalkozásokat, hiszen közülük többen is önkéntentes munkában vállalták a munkálatok elvégzését.

Végül bemutatásra került a nemrég, szintén a Magyar Falu Program sikeres pályázatán keresztül megvásárolt tanyagondnoki szolgálati kisbusz bemutatására is.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István