Mosonmagyaróvár felkészült a koronavírusos betegek ellátására

Példaértékű összefogással készül fel a COVID-19 betegek ellátására a mosonmagyaróvári Karolina Kórház. Május 1-jén mutatta be dr. Bertalan István főigazgató Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője jelenlétében azokat az elkülönített egységeket és felszereléseket, melyeket helyi vállalkozások kezdeményezéseiből alakítottak át.

A fejlesztés, mely magában foglalja a lélegeztetőgépek, a zsilipes elkülönítő helyiségek, az újonnan kialakított csőhálózat rendszerek egységét, speciálisan a koronavírus fertőzött betegek ellátására szolgál.

Nagy István miniszter megköszönte a kórház igazgatónak és a vállalkozóknak, hogy ilyen rövid időn belül sikerült szakszerűen és gyorsan kivitelezni ezt a komplett beruházást.

Ami valójában látszik az 48 darab ágy. De ez ennél sokkal több!

– hangsúlyozta a képviselő.

Olyan példamutató cselekedet valósult most meg, mely megmutatja, hogyan tudunk összefogni a nehézségek idején. Olyan minőségi fejlődés ez a kórház életében, mely megkerülhetetlen és minden szempontból figyelembe kell venni. A felújításnak hosszútávú következményei vannak, ami végtelenül fontos a térség számára.

Kiemelte: Ma nemcsak a 15 millió forint értékű segítséget, hanem a rugalmas hozzáállást, az önzetlenséget, az ingyenesen felajánlott munkát is meg kell köszönnünk a város és a térség minden polgára nevében! Megnyugtató érzés az itt élők számára, hogy biztonság vannak, hiszen minden eszköz és minden ellátási mód rendelkezésre áll.

dr. Bertalan István, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház főigazgatója elmondta:

Szép hagyományai vannak Mosonmagyaróváron a cégek, szervezetek összefogásának, de ez most egy olyan mértékű lépés, mely hosszú távon is nagy jelentőséggel bír. A legnagyobb tiszteletet és megbecsülést érdemlik azok a vállalkozók, vállalkozások, melyek ebben a beruházásban részt vettek.

  • TOP COOL HŰTŐ- ÉS KLÍMATECHNIKAI KFT., ügyvezető: Tomasits Norbert
  • H.I. ÉPÜLETGÉPÉSZ KFT., ügyvezető: Horváth Imre
  • HB ÉPÜLETGÉPÉSZET E.C., ügyvezető: Horváth Levente
  • és Nagy Zsolt épületgépész egyéni vállalkozó

Mint mondta: a beruházás azért is annyira kiemelkedő, mert az első ajánlat alapján 6 millió forint költségvetésű összeget állapítottak meg. A munkálatok megkezdése után derült csak ki, hogy a 2012-ben megépített föld alatti kábeleket újra kell cserélni. Így

a Karolina Kórház Krónikus osztályának az oxigén, vákuum, sűrített levegő végpontokhoz a csővezeték kiépítése nem kiegészítve lett, hanem teljesen újonnan építették ki.

Ez azonban a költségek növekedését eredményezte, amit a vállalkozók így is tovább folytattak – felajánlásuk keretében.

A krónikus osztályon eddig 54 ágy volt, de a koronavírusos betegek kezelésére 48 lélegeztetésre alkalmas ágy lesz rendszerbe állítva. Az ágycsökkentésére azért volt szükség, mert a személyzet számára is kialakítottak egy zsilippel ellátott pihenő rész, mivel a teljes védőruházatban, mellyel a betegek közé mehetnek, csak 3-4 órát lehetnek egyszerre. Ez az időszak a szervezet számára rendkívül kimerítő és megterhelő, ezért szükséges a  megfelelő rekreáció.

Ezzel a technológiával nemcsak a koronavírus járvány időszakában, de a későbbiekben is magas színvonalon tudjuk ellátni a betegeket.

-tette hozzá a főigazgató és felhívta a figyelmet arra, hogy további felajánlásokat is várnak, fogadnak a társadalmi megbecsülés jegyében.

Forrás: AM sajtóFotó: Bánhegyi István