Új konyhával bővült a Mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény

2019. augusztus 13.-án tartotta a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás a bővített, felújított Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény új konyhájának átadási ünnepségét, Mosonmagyaróváron. Az eseményen részt vett dr. Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is.

A miniszter köszöntő beszédében elmondta:

Egy város életét és erejét mindig minősíti az, hogyan foglalkozik az ott élő, szociálisan rászoruló lakókkal. Egy város felelősségvállalása, gazdasági erejének nagysága kötelezi is őt erre.

Kiemelte:

Mosonmagyaróvár gazdasági erejénél fogva együttműködik a térséggel, kéz a kézben oldják meg a szociális nehézségeket, ami követésre való, szép példa.

Ennek a konyhának a felújítása is kistérségi együttműködésben valósulhatott meg, ami nagyon fontos lépés a felé, hogy a szociális ellátás minősége javulhasson és a 21. századi kor követelményeinek megfelelő legyen. Ez egy gazdaságilag jól működő, erős városnak és térségének erkölcsi kötelessége.

A képviselő a megnyitón az intézmény dolgozóinak is megköszönte munkájukat. Mint mondta:

Szociális téren dolgozni mindig egy külön elhivatottság. Olyan különleges emberi hozzáállás, ami semmilyen más munkakörhöz nem fogható. Nagy hálával tartozom Önöknek azért, hogy ezt a munkát nap, mint nap elvégzik! Adja Isten, hogy sok erőben, egészségben és jó kedvben tudják végezni ezt a szolgálatot!

Dr. Árvay István, a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás elnöke, Mosonmagyaróvár város polgármestere a következő gondolatokkal köszönötte a térségi polgármestereket, az intézmény vezetőit, munkatársait és a meghívottakat:

Minden alkalom ünnep számunkra, amikor egy jól elvégzett munka befejezéseként visszatekinthetünk egy-egy beruházásra.

Mintegy 150 millió forintot költöttünk el erre a fejlesztésre, melynek eredményeként a konyha max. 500 fő étkeztetését tudja ellátni naponta.

Ez egy beruházáshoz képest nagy összeg, ahhoz képest azonban, amit a szociális ellátó rendszer még igényel, apróság. Azonban a város és a vidék összefogása nélkül ez sem valósulhatott volna meg.

A polgármester összegzésében elmondta: A 150 millió forint fejlesztési összegből kb. 83 millió forint a pályázaton elnyert összeg, 50 millió forint a város támogatása a térségen keresztül, a fennmaradó, közel 17 millió forintot pedig az intézmény a saját költségvetéséből gazdálkodta ki.

Majd felhívta a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás keretein belül dolgozó vezetők figyelmét a további együttműködési lehetőségekre.

Hangsúlyoznom kell: ezzel a munkával nem lehet leállni. Ez a konyha még az új bővítménnyel együtt sem nagy terület. Örüljünk együtt ennek a részsikernek és dolgozzunk együtt azon, hogy ezen az úton tovább haladhassunk!

A jelképes szalagátvágás után Csiba Erzsébet intézményvezető a létesítmény megtekintésére invitálta a megjelenteket.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Fekete István

..