100 éves a Jánossomorjai Sportegyesület

Fennállásának 100. évfordulóján köszöntötte Jánossomorja Városa egyik legrégibb civil szervezetét, a Jánossomorjai Sportegyesületet. A jeles eseményen nemcsak a sportolókat köszöntötték, a rendezvényre meghívást kapott minden olyan támogató is, aki vagy munkájával vagy anyagi hozzájárulásával vagy a sporthoz való hozzáállásával kiemelten segítette a helyi sportélet fejlődését.

dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselőjeként köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta:

Gratulálni jöttem, valamint azért, hogy részese lehessek annak az örömnek, amit a száz év győzelmei jelentenek.

Emlékeztetett: Egy város léte nem a település méretéből, létesítményeiből, utcáiból áll, hanem a benne élő emberek kapcsolataiból. Annak igazi létét aktív civil szervezetei adják, mint amilyen például a Jánossomorjai Sportegyesület.

Kiemelte: A sport az, amely egyaránt felerősíti mind a sportolókban, mind a szurkolókban a helyi közösség érzését, hiszen nincs is annál jobb, mint azért szurkolni, drukkolni egy-egy játékosnak, mert a „miénk”, mert „közülünk való”, mert jánossomorjai.

Kitért arra is, hogy

100 évvel ezelőtt szerveződött először intézményes sportélet Mosonszentjánoson, Mosonszentpéteren és Pusztasomorján, mintegy megelőlegezve a fél évszázaddal későbbi hivatalos jánossomorjai egyesítést, amikor a három, történetileg, nyelvileg különböző településrész egy település lett.

Isten éltesse a Jánossomorjai Sportegyesületet! Gratulálok a száz év örömeihez, küzdelmeihez, s kívánom minden jánossomorjai polgárnak, hogy sokszor éljék még át a közös győzelem örömét! Találja meg benne mindenki helyét, szerepét, örömét, mert ez az, ami igazán eggyé kovácsol egy közösséget!

Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedekben az önkormányzat mindig kiemelten figyelt a helyi sportélet támogatására. A Jánossomorjai Sportegyesület legfőbb támogatója ma is Jánossomorja Város Önkormányzata és maga a Sporttelep is az önkormányzat tulajdonában van.

Az elmúlt száz esztendőben nagyon sok fiatal sportolt az Egyesület keretében, a 80-as évek elején én is igazolt játékosként szerepeltem a serdülő, majd az ifjúsági csapatban.  – mondta visszatekintőjében a polgármester, melyre nagyon jó szívvel emlékezett vissza, majd röviden bemutatta a sportegyesület elmúlt száz évének kiemelkedő eseményeit.

Felidézte:

1921-ben Mosonszentjánosi Egyesített Sport Egylet, rövidített nevén MESE néven alakult meg a mai Sportegyesület. Külön érdekességként említette, hogy az akkori sportolók a helyi kultúra területén is jeleskedtek, saját színjátszó csoportjuk is volt, de rendeztek táncmulatságokat is.

1981. augusztus 19-én került sor a ma is működő Jánossomorjai Sporttelep avató ünnepségére. Két jeles eseményt említett még 1998-ból. Az egyik, amikor a felnőtt labdarúgó csapat megnyerte a megyei első osztályú bajnokságot és még ugyanebben az évben az országos Szabadföld Kupát is, Budapesten.

A helyi sportegyesület 1990-ben vette fel a Jánossomorjai Sportegyesület nevet.

Molnár Gábor, a Jánossomorjai Sportegyesület Elnöke, Jánossomorja Önkormányzatának képviselője visszatekintőnek nevezte a 100 éves jubileumi rendezvényt, majd a szervezet jelenéről és terveiről számolt  be. Hangsúlyozta: új vezetőként a hét szakosztály – kézilabda, teke, asztalitenisz, darts, foci, karate és baseball – összehangolásában komoly munka zajlik,de bízik abban, hogy együttes erővel a szervezet újra méltó lesz arra a hírnévre, ami mindig is megillette.

Forrás: AM SajtóFotó: Milkovits Péter