Hét év alatt 36 milliárd forintnyi kár érte a gazdákat

Hét év alatt 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak Bige László kartellezése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Németh Gergellyel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökével tartott sajtótájékoztatóján Mosonmagyaróváron pénteken.

    Nagy István úgy fogalmazott,

Bige László a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa „komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra” azzal, hogy piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett. Hozzátette, az előző évekhez képest a műtrágya ára négyszeresére növekedett: míg egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, jelenleg már 205-255 ezer forint értékben tud csak a földjére műtrágyát juttatni.


    Az agrárminiszter szerint ez nemcsak piaci szabálytalanság, hanem megbocsáthatatlan etikai vétség is, amellyel Bige László minden magyar vásárlót megkárosított, hogy extraprofithoz jusson. A műtrágya szabályozza ugyanis, hogy a gazdák milyen terméseredményeket érnek el, és ez határozza meg, hogy a magyar fogyasztók számára mennyibe kerül az élelmiszer. A tisztességtelen és etikátlan kartellezés miatt, hét éven át nemcsak a magyar gazdák fizettek többet a műtrágyáért, hanem minden magyar ember a kenyérért, gyümölcsért és zöldségért; tehát az alapvető élelmiszerekért – hangsúlyozta.
    A tárcavezető kitért arra is, hogy

a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartell működését feltárta a Gazdasági Versenyhivatal is. Október végén megállapították, hogy a Nitrogénművek Zrt. és vállalkozáscsoportja súlyos jogsértést követett el. Korlátozta a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti versenyt, valamint az importot. A GVH eljárásában 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre

– emelte ki.


    Nagy István rámutatott, Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni a gazdákat, hiszen azt mondta nekik, hogy decemberben csak egy napig szolgálják ki a magyar vevőket. Ezzel a cégtulajdonos felmondta a magyar gazdaság szereplői közti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat. „Ennek a zsarolásnak semmilyen körülmények között nem engedünk, és minden eszközünkkel azon fogunk dolgozni, hogy a megfelelő műtrágyaellátás és ezáltal a korrekt árú, stabil élelmiszer-ellátás is biztosított legyen” – tette hozzá.
    Az agrárminiszter elmondta, a kormány vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyekkel biztosítható a kielégítő mennyiségű műtrágyaellátás a magyar gazdák számára, illetve vizsgálják azt is, hogy hogyan tudják itthon tartani a magyar műtrágyát, és hogyan tudják elérni, hogy csökkenjen annak ára.


    Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „vérlázító és megengedhetetlen, amit Bige László művel a gazdákkal”, hiszen semmi nem indokolta, hogy 4-4,5 szeresére emelkedjen a nitrogénműtrágya ára. Emlékeztetett, egy évvel ezelőtt 5000 – 5800 forintot kértek 100 kg műtrágyáért.
    A megyei elnök szerint politikai célokra gyűjtött extraprofitról van szó, Bige László pedig teljesen összemosta a gazdaságot a politikával. Rámutatott, a cégtulajdonos egy olyan ember kampányát segíti, aki „a gazdákat földadóra szeretné kényszeríteni”.
    Németh Gergely arra kérte az agrárminisztert, járjon közben a kormánynál, és ha kell, teremtsék meg a lehetőségét a hazai nitrogénműtrágya-gyárak stratégiai fontosságú üzemmé való nyilvánításának, hogy ne tudják azokat politikai célokra felhasználni.

Forrás: MTIFotó: Milkovits Péter