189 millió forintból újult meg a dunaszigeti Tündérkert Óvoda

2022. március 24-én került sor a dunaszigeti Tündérkert Óvoda fennállásának 60. évfordulójára elkészült tornatermének, felújított épületének és játszóudvar felújításának ünnepélyes átadójára. Az eseményen jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében kiemelte:

Közösségépítésből jelesre vizsgázott az elmúlt években Dunasziget.

Vagy két évtizeddel korábban arról szóltak a hírek, hogy megszűnik az iskola, közösség és plébános nélkül marad a templom, s a falu így elsorvadásra ítéltetett. De megtörtént a csoda, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet életet lehelt az iskolába, mini bölcsődét avattunk, s most a Bethlen Alap vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében, hogy megújuljon a Tündérkert óvoda. A Magyar Falu Program támogatásából, hat millió forintból az óvoda udvara is megszépüljön, új játékoknak örülhetnek a gyerekek.
A tárcavezető részletesen is bemutatta a fejlesztéseket. Mint mondta:

  • A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. első ütemben 83 millió Ft-ot felújításra, majd 100 millió forintot bővítésre nyújtott vissza nem térítendő támogatás formájában.
  • A fejlesztés keretében az óvodaépület teljes körű felújítása, modernizációja megtörtént. A bővítéssel és a kihasználatlan tetőtér beépítésével többek között orvosi szoba és egyéb kiegészítő helyiségek kerültek kialakításra.
  • Az első ütemben többek között megerősítették a tetőszerkezetet, kicserélték a fal és a padlóburkolatokat. A fűtéskorszerűsítés keretében új fűtőhelységet alakítottak ki a tetőtérben új kondenzációs gázkazán beépítésével.
  • Ezen kívül bútorzat kialakítását, konyhai és foglalkoztató játszóeszközök beszerzést is megvalósítottak, mindezzel biztonságosabbá, komfortosabbá téve az intézményt.
  • A beruházással magasabb szintre emelték a gyermekek ellátásának minőségét és az ott dolgozók munkakörülményeit.
  • A fejlesztés magában foglalta az épület teljes körű hőszigetelését és komplex akadálymentesítésének jogszabály szerinti kialakítását. A megújuló energia felhasználás részarányos növelését céljából napelemes rendszert alakítottak ki a tetőfelületen.


A száz millió forintos óvodabővítési projekt keretében a jelenlegi óvodaépület felújítása mellett és a jelenlegi épülethez kapcsolódóan 200 négyzetméter alapterületű új épületszárnyat alakítottak ki. A jelenleg nem használt tetőtér hasznos beépítésével irodahelyiségek, valamint a gyermekek egészségét szolgáló sószoba került kialakításra. A bővítés keretében lényegi elemként a földszinten létrehoztak egy több, mint 55 m2 alapterületű tornaszobát annak teljes körű felszerelésével együtt.
A terület biztonságos megközelítése és fenntartása céljából modern térburkolatot alakítottak ki, valamint megvalósult az épület komplex akadálymentesítése is.

Bánhidy Vajk, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója elmondta: a Dunaszigeten megvalósult összes fejlesztés a gyermekekről szól. Hangsúlyozta:

Magyarországnak ma olyan kormánya van, aki rendkívül nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a vidéki Magyarországot is fejlesszék.

Ennek egyik legjobb bizonyítékának nevezte, hogy ilyen közösségi tereket, mint a dunaszigeti Tündérkert Óvoda, mint a nemzeti nevelés egyik helyszíne, folyamatosan erősítik. Az óvoda fenntartójaként köszönetet mondott a település vezetőségének, amiért az együttműködés sikerességében mindenki partnerként állt helyt.


Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország kormánya által indított Vidékfejlesztési Programnak Dunasziget is részese. A 60. évforduló kapcsán elmondta: Hosszú út vezetett a ma átadott beruházás megvalósulásáig. Felidézte azokat az időket is, amikor kisgyermekként még ő is ebbe az intézménybe járt, majd emlékeztetett arra, hogy polgármesterként már más kihívásokkal szembesülve tért vissza újra az intézmény falai közé. Feladatának nevezte, hogy olyan településkép határozza meg Dunaszigetet, ahol jó élni. Ezen dolgoztak az elmúlt 10 évben. Aláhúzta:

Adott minden ahhoz, hogy az óvoda a következő 30 évben biztonságban működhessen.

A település népessége és fejlődése is azt mutatja, hogy az épület mindig tele lesz óvodás gyermekekkel, mert olyan közösség épült Dunaszigeten, amely folyamatosan igényt tart az intézmény létjogosultságára.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István