Átadták a felújított Kék Bagoly Bölcsődét Jánossomorján

2022. március 25-én került hivatalosan átadásra Jánossomorján a felújított Kék Bagoly Bölcsőde, ahol a 14 férőhellyel bővült új csoportban márciustól fogadják a kisgyermekeket. A jeles eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is tiszteletét tette. Köszöntő beszédében kiemelte:


A kormánynak az a célja, hogy ne legyen akadálya a munkavállalásnak a gyerekvállalás, a gyerekvállalásnak pedig a munkavállalás. Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a családoknak, amelyekben a szülők dolgoznak és három év alatti gyereket nevelnek.

A három év alatti gyerekek számára vetítve még soha nem volt ennyi bölcsődei férőhely Magyarországon. S ehhez járul egy cseppként a mostani 14 új férőhely Jánossomorján.


Felidézte: Jánossomorja Önkormányzata még egy 2019-es TOP-os pályázat kínálta lehetőségét ragadták meg, amely projekt 70 millió forintos száz százalékos európai uniós támogatásban részesült. A beruházás végül 115 millió forintot tett ki, a pályázat nyújtotta forrás fölötti 45 millió forintot a város biztosította.
Hozzátette azt is:

A többgenerációs családmodell ma már nem jellemző, a nagyszülők sokszor nem tudnak segíteni a fiataloknak, hiszen ők is dolgoznak. A családanyák szeretnék megőrizni a munkahelyüket, de szeretnének anyaként is helyt állni. Nincs ez másképp Jánossomorján sem, hiszen itt is bővíteni kellett a bölcsődei férőhelyeket.


A tárcavezető rámutatott: Mindez azt is mutatja, hogy a Kormány családpolitikájának lassan beérik a gyümölcse.

Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a város képviselőtestületének már régóta kiemelt célja a helyi kisgyermekes családok támogatása. Ennek elérése érdekében számos intézkedést hoztak az elmúlt időszakban, melyek közül néhányat fel is sorolt. Tájékoztatott: A ma átadott Kék Bagoly Bölcsődébe jelenleg 47 kisgyermek jár.
A pályázati forrás elemeivel kapcsolatban a polgármester elmondta:
A projekt tartalmazta a bővítésben érintett épületrész átalakítását, teljes körű energetikai korszerűsítését, amin belül például nyílászárókat cseréltek, felújították a villamos- és fűtésrendszert, szigetelték a külső homlokzatot és a tetőfödémet is. Új formát kapott a parkoló és az épület külseje is modernebb lett. Akadálymentessé vált az intézmény, a gyerekek pedig kül- és beltéri játékokat is kaptak.
A modern csoportszoba mellett kiszolgáló helyiség, mosókonyha, és a főzőkonyha számára új szárazárú-raktár létesült.


Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy nagyon sok elképzelés, fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban a térségben. Ehhez szükség volt a magyar kormány, az országgyűlési képviselő valamint az önkormányzatok közös gondolkodására, együttes munkájára. A megyei bölcsődei férőhelyekkel kapcsolatban elmondta: több, mint ezer férőhellyel bővültek a térségben a bölcsődei csoportszobák, mely nemcsak a családok számára biztosít új lehetőséget, gazdaságpolitikai szempontból is fontos előrelépés.
Hangoztatta:

A bölcsődei ellátás már nemcsak a városok kiváltsága, erre a szolgáltatásra minden településen igény van. Ugyanúgy, mint például az új utak, kerékpárutak, a korszerű közigazgatás és infrastruktúra és további intézményfejlesztések is.

Németh Tímea a Kék Bagoly Bölcsőde vezetőjeként megköszönte az eddigi támogatásokat mely lehetővé tette, hogy Jánossomorján egy korszerűen felújított épületben újabb 14 fős csoportot indíthattak, ezáltal 14 szülőnek, anyukának tudtak segíteni a munkaerő-piacra való visszatérésében.

A megújult intézmény márciustól fogadja a gyermekeket, hogy ezzel segítse a családokat. Jelenleg összesen 47 kisgyermek jár így a bölcsődébe, immár négy csoportba. A 14 új bölcsődés vegyes csoportokban kapott elhelyezést.

Forrás: AM Sajtófotó: Bánhegyi István