Átadták Magyarország legnagyobb szarvasmarha istállóját Dunakilitin

Magyarország legnagyobb és egyik legmodernebb tejelő szarvasmarha istállóját adták át csütörtökön Dunakilitin a Chepke Farm Kft. telephelyén. A létesítmény átadóján dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntő beszédet.

Ünnep ez a mai, nemcsak Dunakiliti, hanem a magyar agrárium számára is! Azért dolgozunk, hogy minden egyes álattartó telep, mérettől függetlenül meg tudjon újulni, a maga volumenében a legkorszerűbb lehessen! Tartozunk ezzel a versenyképességünknek, az állatjólétnek, a környezetünknek valamint az egész  magyar agráriumnak.

Szívós munka, tudatos építkezés, márkaépítés. Mindezt jelenti a Chepke Farm név. Az, hogy ma egy 1356 boksz férőhelyes új tehénistállót avatunk, jelentős állomás a Farm életében. Évtizedes munka eredménye és állomása.

A tárcavezető hozzátette azt is: Ha arra is gondolunk, hogy az állattartás körülményei szempontjából milyen jelentős fejlődés ez, akkor példaértékűnek nevezhető mindaz, ami Dunakilitin történik.

Látva az impozáns fejlődést, a mostani új istálló átadása a kitűzött cél felé vezető út egyik, ha nem a legfontosabb állomása. Azért is mondható ez, mert

 • a cég további elnyert pályázata keretében a telepi úthálózat és silótér felújítása is megvalósul.
 • Új szociális épület, automata takarmánykeverő üzem felépítése is megtörténik.  
 • Önjáró etetőkocsik, takarmányfeltoló- és trágyafelszedő robototok érkeznek. Egy új pályázat keretein belül
 • 1,7 milliárd beruházás valósul meg a továbbiakban. Ezt a projektet most indították el.
 • A mostani istálló Magyarországon egyedülálló keresztszellőztetéses technológiával rendelkezik. Teljesen automata a rendszer. Szenzorokkal ellenőrzött körülményeket teremtettek. Figyelik az ammónia, CO2 koncentrációt, páratartalmat, hőmérsékletet, a hőstresszes napok alakulását.
 • Csírátlanított regenerált alom anyagot használnak a box férőhelyek feltöltésére.
 • Vízöblítéses technológiával történik a hígtrágya leöblítése az istállóból. Ez a beruházás 1,8 milliárd forintba került.
 • A család tulajdonában lévő szarvasmarha telep a saját, mosonmagyaróvári sajtgyártó üzemébe viszi és dolgozza fel a tejet.
 • A tejüzem fejlesztése révén a tavalyi évben közel 4,2 millió kg tejterméket állítottak elő, ez az előző évihez képest 47 % – kos növekedést jelentett, árbevételben pedig plusz 66 %-kot.
 • A tejtermelés 2018-ban 5,2 millió liter, 2021-ben közel 8 millió liter volt, s 2023-ban 16 millió literrel számolnak.
 • Folyamatban van szántóik öntözés fejlesztési beruházása. Ez elengedhetetlen ennyi állat takarmányának a biztosításához. Reménykednek, hogy beadott pályázatuk nyerni fog és megvalósíthatják – az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt is – a kívánt fejlesztést.

Kovács Andor Tamásné Dunakiliti polgármestere örömteli eseménynek nevezte a mai átadót, hiszen a beruházás jelentős lépés a település gazdaságának életében is. A településvezető beszédében felidézte Dunakiliti történetét az 1800-as évektől, majd hozzátette: a Chepke-Farm nem csak a település életében, hanem európai szinten is útmutató vállalkozás.

Domokos Zsolt, a Chepke-Farm Kft. ügyvezetője vállalkozásuk történetét ismertette a megjelentekkel. Kitért arra, hogy több kisebb lépés és kitartó munka vezetett ahhoz, amíg át tudták venni a Dunakiliti Agrár Zrt.-t, mely megalapozta a mai beruházás sikerét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium nyújtotta pályázati lehetőségek nélkül sok elképzelésük nem valósulhatott volna meg.

Hozzátette: céljaik között szerepelt, hogy családi vállalkozásként egy vertikumot hozzanak létre. Ez bizonyos fokig sikerült is. Mára elkészült a tejüzem, szántóföldi növénytermesztés előállításával biztosítják a tömegtakarmányt, folyamatosan növelik az istálló állat létszámát.

A jövőre nézve elmondta: szeretnék a Chepke Tejüzemet látogathatóvá tenni, mert úgy gondolják, hogy a termelési fázisok ezen szintjét is érdemes megmutatni.

Emlékeztetett:

Az a dolgunk, hogy minél több hozzááadott értéket tudjunk felmutatni, az eszközöket, a rendelkezésre álló erőforrásokat kihasználva az agárárium fejlődését szolgáljuk!

Bonczók Gábor a Stalltechnik-B Service Kft. ügyvezetője a kivitelezési munkálatokról számolt be, melyben aláhúzta: a Dunakilitin ma átadott tejelő szarvasmarha istálló Európa egyik legmodernebb, higiéniai és állategészségügyi szempontból is egyedülálló létesítménye.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István