Megnyílt a Szigetköz EXPO

Több éves tervezést követően 2022.március 24-én megnyitotta kapuit Mosonmagyaróváron a Szigetköz EXPO. A két napos rendezvény a Széchenyi 2020 pályázat keretében 7 millió forintból valósul meg. A Szigetköz Expo egyedülálló lehetőséget kínál a helyi és regionális partnerségek kiépítésére.

dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő az együttgondolkodás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta:

a természet megteremtette Szigetközben azt a csodálatos környezetet, amely sehol máshol nincs a világban. Ezt a gyönyörű tájat szeretnénk megmutatni másoknak is. A 21. század embere azonban minőségibb, komfortosabb igényeket fogalmaz meg, amelyhez a helyi turizmusnak, szolgáltatóknak is alkalmazkodni kell.

Éppen ezért nevezte kiemelten fontosnak a térségben élő szakemberek, vállalkozók együttgondolkodását, ahol az érdekek egy irányba, közös cél felé mutatnak.

Felidézte: Ez nem volt mindig így, ezért ma a legnagyobb eredmény, hogy a szektorban dolgozók a különböző lehetőségeket egymás rendelkezésére bocsájtva, együttes gazdasági erővel tudják megvalósítani.

Hozzátette: Mosonmagyaróvár szerencsés város, mert egyike Európa nyolc legjobb földrajzi fekvésű városának, ez adja gazdasági erejének alapját. Az sem mellékes, hogy három nemzetközi vasútvonal is metszi a várost, s három repülőtér is könnyen megközelíthető. Bár a település jelentős ipari hagyományokkal rendelkezik, mára már a turizmus is meghatározó szerepet tölt be a város életében. S miután a város jelentős, magasan kvalifikált munkaerővel rendelkezik, szakképzési kínálatát képes a mindenkori munkaerő-piaci igényekhez igazítani, a gazdasági szereplők munkaerőpiaci támogatottsága jelentős mértékben hozzájárulhat az újabb beruházásokhoz, innovációkhoz.

A tárcsavezető aláhúzta:

A Szigetköz Expo egyedülálló lehetőséget kínál a helyi és regionális partnerségek kiépítésére, a helyi kezdeményezések fejlesztésére, a helyi munkaerőpiacot is érintő, városi beruházások és fejlesztések ösztönzésére. Értékteremtő és értéknövelő kezdeményezés, mert célja a regionális versenyképesség megerősítése, a foglakoztatás és a befektetések növelése a térségben.

Csiszár Péter, a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ, a Szigetköz Agórájának igazgatója, a Szigetköz EXPO szervezője köszöntőjében kiemelte: 4 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Szigetköz EXPO gondolata, a szervezésbe azonban a pandémia közbeszólt.

A ma megnyitott rendezvény célja azóta is változatlan: Megismertetni egymással a Szigetközben élő és tevékenykedő vállalkozásokat, valamint a lehető legnagyobb rálátást biztosítani a térség régi és új gazdasági és turisztikai lehetőségeire.

Kiemelt feladatnak tekintette, hogy Mosonmagyaróvár hosszú távú gazdasági, turisztikai és közösségi fejlesztése a lehető legtöbb városi szereplő egyetértésével, közreműködésével valósulhasson meg.

dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár város alpolgármestere nagyon fontosnak rendezvénynek nevezte a ma megnyílt Expot. Mosonmagyaróvár olyan különleges város, ahol a lokálpatrióták nagyon erős szálakkal kötődnek a településhez. A kétpólusú várost bemutatva elmondta: mind szerkezetében, mind gazdaságában két státusz határozza meg, amely folyamatosan építi egymást. Ez adja a város rendkívül erős fejlődését, egységét. Az 1970-es években az ország legiparosodottabb városa volt Mosonmagyaróvár, ma már a szigetközi turizmus zászlós hajója.   Hangsúlyozta: Mindezeket tekintve óriási lehetőségei vannak a városnak mind ipari, mind a kereskedelmi, mind pedig a szolgáltató szektorra nézve.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István