„Vidéken élni jó” rendezvény Mecséren

Március 20-án Mecséren került megrendezésre a „Vidéken élni jó” elnevezésű rendezvény, mely a vidéki életminőséget volt hivatott bemutatni az érdeklődők számára.
Az eseményt dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta:


Jobb címet, nevet egy rendezvénynek nem is lehetett volna találni. Akik itt vagyunk ma Mecséren, azok valóban tudják, hogy Vidéken lehet élni – Vidéken élni jó.


Felidézte, kiváltképp örül annak, hogy ma ilyen sokan sütnek otthon is kenyeret, hiszen a búza és az élet összekötődik egymással. Nincs olyan trend vagy épp egy újabb divatirányzat, mely a génjeinkben hordozott kultúrát, a kenyérsütés tudományát elfeledtesse velünk. Erre nagyon jó példa volt a covid-járvány kezdeti időszaka, amikor szinte minden háztartásban otthon sütött kenyér illata szállt.
Hozzátette:

Néhány évvel ezelőtt a falusiak még hátránynak érezték, hogy kisebb településen élnek. Mára ez szinte megfordul, a városból tömegével költöznek ki családok vidékre. Mecséren ugyanezt tapasztaljuk- új utak, lakóparkok épülnek.


Hiszem azt, hogy ma mecsérinek lenni külön minőséget jelent. Éppen ezért fontos az ilyen rendezvény, mint a mai, mely bemutatja a fiatalabbaknak, az ide költözőknek a helyi értékeket, s egyben felidézi az idősebbekben azt a kultúrát, melyek gyermekkoruk meghatározó részei voltak. Legyenek büszkék rá!

Emlékeztetett: Minden kultúránk, értékeink, hagyományaink, táncaink mind-mind falusi gyökerekből építkezik.


Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a falusi életben számtalan érték van, melyek közül sok újra reneszánszát éli. A mai rendezvény szervezésekor külön figyeltek rá, hogy maradéktalanul bemutassák a mecséri élet értékeit. A kiállítók és árusok között így megtalálhattuk a gobelineket, a horgolt technikával készült anyagokat, a kovásszal készült pékárukat, a mecséri rétes és halászlé, a levédés alatt álló mecséri lángos receptjeit és remekeit, méhészeti termékeket, szigetközi gyümölcsökből készült, a Magyar Nemzeti Pálinka Lovagrend kíváló pálinkáit, a helyi kovácsmester munkáit, de láthattunk táncokat, fellépőket is Mecsér községből.
A polgármester kiemelte:

a magyar kormány vidékfejlesztési programja az elmúlt időszakban élhetőbbé tette a településeket, melynek következtében felértékelődött a vidéki életminőség.


Külön köszönetet mondott Nagy István miniszternek, térségi országgyűlési képviselőnek áldozatos munkájáért!


Palenik József, a Lajta Néptáncegyüttes művészeti vezetője a helyi lakosok és civilek aktivitására hívta fel a figyelmet. Mint mondta, szervezőként őt is meglepte, mennyire szeretett volna mindenki megmutatkozni, kiállítani, segíteni. Ez a rendezvény igazi sikere!

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István