Új sportcsarnok épül Abdán

Az abdai önkormányzat és a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület együttműködésében, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség utánpótlásnevelés és a látványcsapatsport infrastrukturális fejlesztésére fordítható TAO-támogatásának igénybevételével épül meg az új sportcsarnok a községben. Az alapkőletételre március 19-én került sor Abdán az Arany János utca és az Ifjúság utca sarkán.
dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az alapkőletétel ünnepélyes eseményén elmondta:


Hosszú előkészítő munka fontos állomása a mai, amikor az Abdán épülő sportcsarnok alapkőletételéhez érkeztünk. Ezzel egy öt éves folyamat lezárására kerül sor és egy látványos szakasz kezdődhet el.


A tárcavezető megvalósult álomnak nevezte a mai napot, visszaidézve mindazokat a küzdelmeket, melyek az elmúlt időszakban jellemezték a sportcsarnok megépítésére vonatkozó terveket.


A vidéki élet minőségi megnyilvánulása az, hogy itt is egy sportcsarnok fog megépülni. Abda szép jövő előtt áll. Kívánom, hogy az itt megtelepült cégekkel és a lakosság erőfeszítésével és szándékaival közösen formálódjon a település.


Szabó Zsolt, Abda polgármestere a 2006-tól tartó időszakot felidézve végig sorolta, milyen próbálkozásokat tettek a sportcsarnok forrásainak megszerzésére. Végül 2017-ben érkezett el az az együttműködési megállapodás a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület vezetőivel, melynek eredményeként megegyezhettek az új épület felépítésében.


Nemzeti kosárlabda akadémiaként nemcsak Győrben, hanem a környező településeken is feladatunk is a kosárlabdasport népszerűsítése, a gyerekek részére a lehetőség biztosítása, hogy megismerkedjenek ezzel a sportággal – kezdte Fűzy András, a Széchenyi Kosárlabda Akadémia elnöke. Azt is lényeges szempontnak nevezte, hogy a Győr környéki kistelepülésekről folyamatosan ingáztatni kell Győrbe a gyermekeket, ha teremsportot, labdajátékot választanak. Ezt a versenyhátrányt szünteti meg a csarnok, mert így az alapképzést, az általános iskolás korban az edzéseket ezek fejlesztésén keresztül Abdán is el lehet végezni a szakembereinkkel közösen.


A pályázati keret elnyerése után a csarnok kiviteli engedélyezési tervei, az új építésügyi előírások módosítása, valamint az első ütemben a terület előkészítése már megtörtént. A következő időszak célja, hogy minél hamarabb birtokba vehessék a létesítményt a helyi gyermekek és természetesen a sportszerető abdai lakosok.
Az abdai projekt stratégiai, sport-szakmai fejlesztési programja ennek megfelelően három pilléren állva támogatja a helyi közösségeket – különös tekintettel a teremsportokba történő bevonással: kistérségi megközelítés, esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód elvének biztosítása, valamint egészségnevelés.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István