50 éves a mosonmagyaróvári Kertbarát Kör

50 éves jubileumát ünnepelte a Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör szeptember 7-én a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban.  A jeles eseményre számos díszvendéget hívtak a szervezők, e mellett rangos kitüntetéseket is átadtak.

A rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jubiláló mosonmagyaróvári civil szervezet elmúlt évtizedeit az erős baráti szálak kötötték össze egységgé. Felidézte az egykori elnökök, tagok munkásságát, elért eredményeit, sikereiket, továbbá méltatta a mosonmagyaróvári agráregyetemmel kialakított szoros együttműködést is, melynek hozadéka mind a mai napig meghatározza a mosonmagyaróvári Kertbarát Kör tevékenységeit.

A tárcavezető elmondta: Tény, hogy a kert és a virágok szeretete a közösség meghatározó alappilére. Ezen felül azonban élen járnak a tudás, a tapasztalat átadásában nemcsak egymás között, de országos szinten is ápolják a kertbaráti együttműködéseket.

Kitért arra is, hogy a vásárlói szokások megváltozásával, az egészséges termékek előtérbe helyezésével egyre többen vágnak bele az otthoni kertészkedésbe, zöldségek-gyümölcsök termesztésébe. Leszögezte: Egyre nagyobb értéket jelent a kert, az önellátás. Ezért is példaértékű az a munka, melyet a mosonmagyaróvári egyesület több évtizede kitartóan végez. Fontos és meghatározó szerepet töltenek be mind a kertet ápolók, mind pedig az egész város életében.

Jáni Lajos, a Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör elnöke a szervezet elmúlt ötven évének bemutatása után olyan mai fogalmakra tért ki, mint az életminőség-változás, az egészséges életmód valamint az ezekkel összefüggő szemlélet-váltás. Mint mondta: az egyesület munkájában egyre inkább előtérbe kerülnek azok a tapasztalatcserék, melyek az egészségmegőrzés és a vegyszermentes kertészkedés felé fordítják a figyelmet. Említést tett a füvesítést felváltó kertgondozás jelentőségéről, számtalan hatással bíró előnyéről. Végül a kertbarátok jelmondatával zárta beszédét: Kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet és fogyassz magyar terméket!

Széles Sándor főispán az elmúlt ötven esztendő munkáját lelki üzenetben fogalmazta meg. Mint mondta, a Kertbarát Kör több, mint egy civil szervezet, hiszen olyan magokat is elültetnek, mint az őszinteség, jóság, kitartás, alázat, kemény munka és megbocsájtás.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere a szervezet és a város közös munkáit, hasznos és előremutató együttgondolkodásukat mutatta be. Köszönetet mondott a vezetés kiemelt és aktív tevékenységéért, s jelezte, hogy a továbbiakban is számíthatnak a várossal való szoros együttműködésekre.

dr. Varga Jenő a Fertődi Kutatóállomás kutatója beszédében a mosonmagyaróvári Kertbarát Körrel való jó együttműködését hangsúlyozta, kiemelve, hogy egyetemi oktatóként is sok új információval gazdagodott az egyes előadásokon, melyet ma is külön köszön.

András Károly a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke arról tájékoztatta az ünneplő közösséget, hogy a pandémia pozitív hozadéka lett a kertművelés, a kerti termelés fontossága. Ez egyrészt a kiskertek megművelési arányát, ezzel együtt pedig a kertbarátok körének tagjait is gyarapította, akik közül egyre fiatalabbak is csatlakoznak a szervezetekhez. Aláhúzta:  a mosonmagyaróvári kertbarátok közössége olyan jó közösség, melynek eredményessége, aktivitása országos szinten is ismert és elismert.

A jubileumi rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter az egyesület tagjainak kiemelkedő tevékenységükért Elismerő Okleveleket adott át.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István