Ünnepi szentmise, Búcsú és kitüntetés átadás Bezenyén

Két napos ünnepség keretén belül rendezték meg Bezenyén a Bezenyei búcsú és egyházi napot. A győr-moson-sopron megyei többnemzetiségű kis község összetartó lakói külön figyelemmel őrzik, ápolják hagyományaikat. Erről Márkus Erika polgármester asszony beszélt köszöntő beszédében. Mint mondta:

Szülőföldünk, Bezenye szeretete az itt élők számára azt jelenti, hogy van egy hely, amely az otthonunk. Olyan emberek élnek itt, akik szeretik ezt a közösséget, akinek fontos a szülőföld, a kultúra, a hagyományok tisztelete és ápolása.

Külön örömnek nevezte, hogy az idei ünnepen olyan számára adhatják át a Bezenye Községért kitüntetést, aki kifejezetten sokat tett a falu horvát identitásának megőrzésében.

Kiemelte: A 2022. évi Bezenyéért emlékérem tulajdonosa, Schmatovich Mátyás egykori polgármester nemcsak a kötődések erősítésén munkálkodott, hanem a megyei és országos horvát nemzetiségi önkormányzatokban is szorgalmazta a magyarországi kisebbségek erősítését.

A jeles eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is tiszteletét tette. A tárcavezető ünnepi köszöntőjében méltatta a község elmúlt években tett erőfeszítéseit, mellyel munkájának köszönhetően a hagyományaikat életben tartották. Hangsúlyozta: Egy település életében a búcsú mindig kitüntetett pillanat, hiszen ilyenkor az egész község, közösség azért dolgozik,  hogy együtt emlékezzen s együtt varázsolják ünneppé életüket.

Kitért arra is, hogy olyan vészterhes időben, mint amilyeneket most élünk – utalva az orosz-ukrán háborúra, az európai energiaválságra és az aszály okozta súlyos károkra – különösen fontos a hitünkbe, hagyományaikba való kapaszkodás. Megjegyezte: Jövőnket az határozza meg, hogy múltunkat, jelenünket milyen alapokra építjük. Erre nehézségeink, próbatételeink emlékeztetnek leginkább, melyek hitünk, hagyományaink, kultúránk fennmaradását célozzák. Ezek az alapok fogják biztosítani számunkra a fennmaradást, a jövőt, a következő generáció számára követendő példát.

Nagy István felhívta a figyelmet a közelgő népszámlálásra is. Aláhúzta: A közelgő népszámlálás jó alkalom arra, hogy az itt élő horvát ajkúak megvallják kötődésüket, s büszkén nevezhessék magukat magyarországi élő horvát ajkúaknak.

A bezenyei ünnepet a Jorgován énekkar és a bezenyei Tamburazenekar műsora tette még felemelőbbé.

Forrás: Am SajtóFotó: Bánhegyi István