Új bölcsőde épült Hegyeshalomban

Új intézményét avatta ma Hegyeshalom. A 2 csoportos, 24 férőhelyes Bölcsőde októbertől fogadja majd a 3 évnél fiatalabb gyermekeket. A település fejlődésének új jelképe kiemelt jelentőséggel bír, az 1991-ben megszűnt bölcsődei intézmény hagyományait éleszti újjá. A 31 éve várt nagy álom megvalósulását  a magyar kormány családpolitikai támogatása valamint a Pénzügyminisztérium 85%-os intenzitású pályázati forrása tette lehetővé.

A jeles eseményen tiszteletét tette dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője is, aki beszédében hangsúlyozta:

A térségünkben nincs olyan település, ahol a lakosok száma nem növekedett volna az elmúlt években, és mindenütt jól láthatóak a fejlesztések. Hegyeshalomban is, ahol a ma átadott intézménnyel a jövőbe ruháznak be.

Kiemelte: Tudjuk, hogy egy település közösségi életének kovászai azok az intézmények, amelyek annak életét, mindennapjait formálják.

Hozzátette: Az ország ezen csücskében számtalan oktatási intézmény újult meg, születtek újak, a kormány pedig kiemelten támogatja ezek fejlesztését. Mindezekkel a családokat védi, hisz nyilvánvaló, hogy a jövő csak szilárd alapokra építhető, ez az alap pedig a család, s azok az intézmények, ahol a felnövekvő nemzedék személyiségének alakítása folyik. Természetesen nekünk az a célunk, hogy boldog, kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak mindazok, akik ezekben az intézményekben szerzik meg első élményeiket.

Széles Sándor főispán azt hangoztatta beszédében, hogy minden térségi és települési fejlődés az összefogáson alapul. Mint mondta: Fontos üzenet továbbá, hogy a hegyeshalmi nevelők, pedagógusok bátran nyúlnak vissza a múlthoz, a gyökerekhez, hagyományaikhoz, melynek szép példája volt a hegyeshalmi óvodások néptánc másora is. Ez a támogatás, segítő kéz neveli aztán majd tovább azokat a gyermekeket, akik októbertől az új bölcsődei intézménybe járnak majd. Ehhez a munkához kívánt sok erőt és sok sikert Hegyeshalom Önkormányzatának a Napsugár Óvoda és Bölcsőde dolgozóinak, valamint a település lakosainak.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy olyan mértékű területfejlesztési forrásokat biztosít Győr-Moson-Sopron megye számára, amire korábban még soha nem volt példa. Kiemelte: Az a célunk, hogy kisebb településeken is próbáljunk meg városias jellegű szolgáltatásokat biztosítani. Egy település életében a bölcsődei intézmény biztosítása pont egy ilyen szolgáltatás.

Az elnök továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen jellegű beruházások nemcsak a magyar kormány családpolitikáját támogatja, hanem a gazdaságpolitikai célkitűzéseket is erősíti.

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere felidézte a településen 1991-ig működő bölcsődei intézmény meghatározó pillanatait, majd hozzátette: a ma átadott bölcsőde megnyitását az utóbbi 6 évben ugyrásszerűen megemelkedett születések száma indokolta.

A mai naptól az eddig az óvoda épületében működő egy csoportot egy új, különálló, 2 csoportos, 24 férőhelyes intézmény váltja fel.

A polgámester elmondta azt is, hogy a Pénzügyminisztérium Bölcsőde fejlesztési programjára, új bölcsőde építésére 2018-ban pályáztak. Hegyeshalom 190 millió 679 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert, ami a beruházás összköltségének 85 százalékát jelentette.

A maradék 15 százalék önrészt pedig az önkormányzat biztosította. Az építőanyagok drágulása miatt a kivitelezés teljes összege közel bruttó 250 millió forintra változott.

Aköszöntők sorát Nagyné Tóth Csilla, a Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője zárta, aki köszönetet mondott a beruházás megvalósulásáért a helyi kisgyermekes családok nevében is.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István