Átadások Napja 2022 Győrladaméron

Szeptember 23-án adták át Győrladaméron a Magyar Falu Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megvalósult pályázati projektjeit az Átadások Napja 2022 ünnepség keretein belül.

A három helyszínen megrendezett eseményen jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is. A tárcavezető ünnepi beszédében kifejtette:

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataként Győrladamér Önkormányzata által elnyert 200.000.000 Ft támogatási összeggel megépült új intézmény is jól példázza, hogy a Kormány családpolitikájának lassan beérik a gyümölcse. Az elbontott régi iskola helyén megépült modern, két csoportos, 24 férőhelyes bölcsőde a helyi édesanyák minden igényét kiszolgálja.

Nagy István hozzátette: Az elmúlt időszakban számos bölcsőde és óvoda átadáson vehettem részt a térségben. Ebből is látszik, milyen lendületesen fejlődik Szigetköz. Ahol bölcsőde épül, ott biztosak lehetünk abban, hogy a település bízik a jövőben, gyarapodik, s ezzel párhuzamosan további új lehetőségek nyílnak majd meg számára. Mindezzel egy olyan fejlődési irányt mutat, mely nemcsak az itt élőknek, az ide költözőknek, de a térségnek is folyamatos fellendülést biztosít.

Kiemelte: Példaértékű az a folyamatos építkezés, tervszerűség és tudatosság Győrladaméron, mely által a község ma egy igazán élhető, 21. századi településsé vált a győri agglomerációban. Ennek bizonyítéka a mai nap is.

Pappné Kett Adrienn, Győrladamér polgármestere igazi ünnepnek nevezte a mai napot. Mint mondta: A vezetés lehetőség a szolgálatra. A falu fejlődéséhez szükséges utat kemény munkával, de lépésről lépésre folyamatosan végezzük. Ennek eredménye a mai nap, az Átadások Napja 2022-ben.

Ennek keretében ismertette a Győrladaméri Kismanó Bölcsőde projekt eredményességét, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataként elnyert 200.000.000 Ft támogatási összeggel épült meg. Bemutatta, hogy a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap lehetőségével élt a győrladaméri Községi Sportegyesület is, amikor benyújtotta a Sportöltöző felújítására vonatkozó igényét, melynek eredményeként 5.528.898 Ft támogatási összegben részesült. Az Egyesület a pályázatból nyert összeget a Sportöltöző tetőzetének cseréjére, az épület külső festésére és a víz- és csatornarendszer bővítésére fordította.

A magyar kormány a Magyar Falu Program keretében a temetők infrastrukturális fejlesztésére is jelentős összeget különített el.

Győrladamér Község Önkormányzata az elnyert  839.999 Ft pályázati összeget 707.801 Ft önkormányzati forrás kiegészítésével a győrladaméri temetőben a ravatalozó felújítására fordította. A ravatalozó teljes felújítási költsége így 1.547.800 Ft volt.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke nagy előrelépésnek nevezte a magyar kormány azon döntését, mely szerint a térség fejlődési ütemének részleteit, lépéseit helyben hozhatják meg. Így nagyobb rálátással tudják támogatni, hogy az egyes települések beruházásai milyen mértékben és sorrendben valósulhassanak meg. Kitért arra is, hogy a győri agglomerációs területeken nemcsak területfejlesztési célkitűzéseknek kell megfelelni, hanem a hosszútávú jövőkép alapján a  lakosság igénye szerint a városias jelleget, annak szolgáltatásait is biztosítani szükségesek. Elmondta az is, hogy ahol a térség települései igényt nyújtottak be a bölcsőde felépítésére, ott már mindenhol átadásra került vagy folyamatban van a beruházás megvalósulása. Hangsúlyozta: fontos az is, hogy minden egyes bölcsődei férőhely biztosításával egy édesanya visszakerül a munkaerőpiacra, így a családok megélhetése igy egyszerűbbé válik.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István