A Magyar Falu Program keretében épült újjá az óvoda Mecséren

2020. október elsején került hivatalosan átadásra a felújított mecséri óvoda, mely fejlesztéseire két pályázati forrást is elnyert a Magyar Falu Program keretén belül. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

Amelyik településnek fontos a helyi óvoda és iskola fejlesztése, valamint a faültetés fontossága, az mind bízik a jövőben és azt a fontos üzenetet közli mindenki számára, hogy valódi, alapoktól felépített fejlődésben gondolkodik.

További fontos feladatként nevezte meg, hogy gyermekeinket a szülőföldhöz kössük, azok értékeivel, szépségeivel, hagyományaival és kultúrájával minél hamarabb és mélyebben megismertethessük.

Nagy István hangsúlyozta: a Mecséren kialakított fejlesztéseknek megvan az eredménye, növekszik Mecsér lélekszáma, és fiatalodik a falu.  A település további megtartó erejéhez hozzátartozik a közintézmények fejlesztése, felújítása is.

A miniszter kitért arra is:

A gyerekkori élményeknek, az óvodában megtapasztalt szeretetnek, a közösség erejének, óriási hatása van a felnőtté válás útján. A kormány ezt felismerte és rendkívüli figyelmet fordít a fiatalok testi-lelki egészségére.

Ezért különösen fontos, hogy most megtörténhetett ez a fejlesztés, a Magyar Falu Program részeként felújított óvoda átadása.

Példamutatónak nevezte továbbá, hogy Mecséren a legkisebbektől a legidősebbekig gondolkodva tervezi meg az önkormányzat a település életét, a hagyományok és a kultúra összekapcsolásával.

Csaplár Zoltán Mecsér polgármestere nagy napnak nevezte a felújított óvoda épületének átadását, hiszen a község életében népességmegtartó, ezáltal nélkülözhetetlen szerepe van. Kitért továbbá arra, hogy a helyileg már 46 éve működő óvodai nevelés a fejlesztéseknek köszönhetően milyen új körülmények között zajlik.

A Magyar Falu Program keretében megújult intézményre mintegy 18 millió forint támogatási összeget tudtak fordítani. melyből az infrastruktúrára, fűtéskorszerűsítésre, új vizesblokkok és akadálymentes WC kialakítására, nyílászáró cserére és vakolat felújításra költöttek.

Kiemelte azt is, hogy egy másik pályázat – ugyancsak Magyar Falu Program – keretében, 5 millió forint értékben az óvoda kerítése is újjáépítésre került. Hozzátette: mindezek megépítését önkormányzati forrás és sok társadalmi felajánlás is segítette. A polgármester ezután a település rövid és hosszú távú terveiről beszélt, valamint bemutatta a 2020 évben várható további pályázatokat, terveket. Mint mondta:

„Hosszútávú programokkal, tervekkel lehet igazán egy település életét valódi fejlődés irányába vinni.”

Mindezek után a rendezvény kiemelt részeként nem maradhatott el a jövő nemzedékének tiszteletére állított selyemkőrisfa elültetése.

Az eseményen részt vett Kovács Gábor, Lébény polgármestere valamint dr. Tóth Tünde jegyző is.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István