Tíz éves lett Mosonudvar

2020. október 3-án ünnepelte fennállásának tíz éves évfordulóját Mosonudvar községe. A megemlékezést Mosonudvar polgármestere a település legfontosabb történelmi eseményének nevezte. Az eseményen dr. Nagy István miniszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, aki köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy

a múltból építkezve lehet eljutni a jelenig, s erre lehet aztán alapozni a jövőt.

Egy település életében tíz év általában nem nagy idő, de a születéstől eltelt tíz év viszont nagy lépték.  – hangsúlyozta.

Sólyom László köztársasági elnök 2/2010 január 8-án kelt határozata alapján, az önkormányzati választások napjával Újudvar településrész levált Mosonmagyaróvárról és Mosonudvar néven önálló községgé alakult. Ezt követően nagyon sok feladat és kihívás vette kezdetét, mind a közigazgatási elhatárolódás, mind a települési identitás megalkotását illetően, melyek ma már mind a település történetének, történelmének részét képezik.

Nagy István, aki abban az időben Mosonmagyaróvár alpolgármestereként volt részese az eseményeknek, így emlékezett erre az időszakra: Mosonudvar lakossága és vezetősége hitt abban, hogy önállóságuk megteremtése a település jövőjének útja. Szükség volt arra az egészséges összefogásra, ami nem valami ellen jött létre, hanem valamiért. Ez tiszteletet és megbecsülést érdemel. Minden elismerés megilleti tehát azokat, akik tettek, cselekedtek a falu jövőjéért.

Mosonudvar lakói nem ajándékba kapták az önállóságot. Nem egy felsőbb, központi akarat elszenvedői, hanem sorsuk alakítói. S ha végigtekintünk ma a falun, a fejlődés vitathatatlan jeleit látjuk.

Az első tíz év azonban csak a kezdet, a mai ünnep pedig egy pillanatnyi megállás. Az építkezés folytatódik, amely Mosonudvarnak egyszerre hoz külső fejlődést, és belső gyarapodást. Ehhez kívánt sok sikert, erőt, és kitartást a miniszter.

Rinczki Lajos Mosonudvar polgármestere a település első történelmi feljegyzéseitől kezdve idézte fel a falu múltját. Kiemelte: ez a településrész az önállóság előtt szinte egybenőtt az Állami Gazdasággal. Az 1981. évi helységnévtár szerint a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar minősítése mezőgazdasági üzemi lakóterület volt, 355 fő lakossal.

A privatizált gazdasági terület helyén az 1990-es évek második felében, valamint a 2000-es évek első időszakában sorra települtek ide cégek és kezdték meg működésüket, de ezek a városrész fejlődésére nem voltak hatással. 2008-ban a vállalkozók és helyi lakosok lelkes csoportja abban látta Újudvar fejlődésének egyetlen lehetőségét, ha elszakadnak a várostól és önálló községként maguk gazdálkodnak erőforrásaikkal, megteremtve ezzel a fejlődés alapjait.

Az elhatározást tettek és hosszas, minden területre kiterjedő  előkészítő munkák követték, melynek eredményeként 2009. április 5-én helyi népszavazás keretében Újudvar lakossága a Mosonmagyaróvártól való elszakadás mellett döntött.

A polgármester felidézte és megköszönte az önállóvá válás útján kapott szakmai segítséget Károlyháza akkori polgármesterének és alpolgármesterének, Mosonszolnok település polgármesterének és testületének. Mosonmagyaróvár város és Mosonudvar terület- és vagyonmegosztásainak részleteiről szóló megállapodásra 2011. március 10-én került sor ünnepélyes keretek között.

A község vezetője továbbá az elmúlt tíz év legfőbb eredményeiről is beszámolt, majd a jövő feladatairól is említést tett.  

A rendezvény végén az erre az alkalomra készíttetett emlékmű ünnepélyes felavatására került sor.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István