Átmeneti befogadóhelyet nyitott Mosonmagyaróvár Önkormányzata az ukrán menekültek számára

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata az ukrajnai menekültek befogadására átmeneti befogadóhelyet alakított ki az Önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő egykori Hunyadi Kollégium épületében.

dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő a magyar kormány nevében köszönetet mondott Mosonmagyaróvár Önkormányzatának, amiért kialakították a befogadóhelyet, amiért ezt a humanitárius feladatot maradéktalanul ellátják, valamint azért, hogy segítségül, támaszul van az önkormányzat a kormányzat számára!

Felhívta arra is a figyelmet, hogy amikor válság van, amikor menekülni kell, akkor az első feladat a segítségnyújtás. A tárcavezető biztosította a jelenlévőket arról, hogy a biztonságot, a békét valamint a teljes ellátást minden tekintetben megkapják. Elmondta azt is: A háború kitörése óta több, mint félmillió embert fogadott be Magyarország Ukrajnából, és a következő hetekben még ugyanennyi várható. Külön megköszönte a civil szervezetek, magánszemélyek, önkormányzatok munkáját a segítségnyújtásban, de hozzátette: a megnövekedett feladatok koordinálása miatt a következő időkben valószínűleg már nem lesz elegendő a helyi szervezettség, a központi összefogásra lesz szükség.


Azt szeretnénk, hogy az ide érkező ukrán menekültek biztonságot, békét találjanak, minél előbb információt tudjanak szerezni hátrahagyott szeretteikről valamint az élet körforgásába minél előbb be tudjanak kapcsolódni Mosonmagyaróvár városában. Ehhez a magyar kormány minden segítséget biztosít!
Köszönjük a civil szervezeteknek, magánszemélyeknek azt a nyitottságát és nagylelkűségét, amit eddig tapasztalhattunk, kérjük, továbbra is maradjanak nyitott szívűek és befogadóak!

dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere kiemelte:

Az épületben szintenként nyitják meg a kollégiumot, a szobákban felhúzott ágyneműk, fűtés, világítás, iható víz és teljes ellátás várja az Ukrajnából érkező menekülteket. A későbbiekben kialakításra kerül egy napirend is mind a felnőttek és a gyermekek számára. A polgármester hangoztatta:

A helyi tapasztalat alapján elmondható, hogy nagyon sokan rendelkeznek családi kapcsolatokkal a környéken lakók közül, így az elhelyezés kapcsán átmeneti szinten gondolkodnak. Ebből kifolyólag megnevezte, hogy szállás szintjén akár száz ember befogadására is képes az intézmény, napi ellátásban vagy átutazóban történő ellátás esetén napi 50-60 fővel számolnak.

A szobák berendezésével kapcsolatban elmondta: 2-3-4 ágyas, kollégiumi jellegű elhelyezést biztosítanak, közös pihenővel, konyhával és tisztálkodási lehetőséggel. A munkákat és az ellátás biztosítását a mosonmagyaróvári Városüzemeltető Kft. valamint az Aqua Szolgáltató Kft. munkatársai már hetekkel ezelőtt megkezdték,
A városvezető kitért továbbá arra is, hogy az Önkormányzat által indított adományszámlán jelenleg 15 millió forint gyűlt össze, melyből a szállás további rendbetételét valamint az ellátást is biztosítják a menekültek számára.
Szót ejtett arról is, hogy az összegyűlt adományokat – melynek gyűjtéséhez csatlakozott Hegyeshalom, Bezenye és Lébény település is – folyamatosan szállítják a Vásárosnaménybe, hiszen ez a település is testvérvárosa Mosonmagyaróvárnak. Az eredetileg meghirdetett beregszászi adományok már megérkeztek, sőt, további környékbeli települések is részesültek belőle.


Kiemelte: a napokban a magyar kormány meghirdette hogy minden ukrán menekült számára biztosítani fogja a közfoglalkoztatást, amíg el nem tud helyezkedni más munkahelyi szegmensben. Erre Mosonmagyaróvár Önkormányzata is pályázott, továbbiakban dolgoznak az ide érkező gyermekek óvodai, iskolai elhelyezésén is.
A covid járvány kapcsán a polgármester megjegyezte: Mivel még mindig vészhelyzet van, ezért folyamatosan tesztelik a beköltöző lakókat. Hozzátette: az esetleses pozitív eredmény esetén egy elkülönítő szobát is felszereltek.

forrás: AM Sajtófotó: Bánhegyi István