Ballagók fája faültetés, iskolaszentelés és sportcsarnok névadás Darnózselin

Június 10-én három fontos esemény is megrendezésre került Darnózselin a közösségépítés jegyében. A jövő generációja előtti tisztelet jegyében a nyolcadikas ballagó diákok 18 db facsemetét ültettek el – immár hagyományteremtő jelleggel. Felszentelésre került a megújult Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, majd pedig a Sillai László Sportcsarnok névadó ünnepségére került sor.


Az eseményeken részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő is, aki beszédében kiemelte:

A jövő generációja számára gyökeret ereszteni a legnagyobb kihívás és felelősség, egyben a legnagyobb érték is egy közösség életében.
A környezetvédelmi jelentőségén túl szimbolikus jelentősége is van a mai faültetésnek, hiszen minden egyes fa egy-egy ballagó diákot jelképez. Elmondta: kívánom, hogy ahogyan ezek a fák gyökeret eresztenek a földbe, ugyanúgy érezzétek ti is, hogy Darnózseli, a szülőfalutok mindig visszavár és védelmet ad.


A faültetésen beszédet mondott Dr. Kovács Péter, a VOSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is, azt hangsúlyozta, hogy a hagyományteremtő szándékkal 2011-ben indított Ballagók fája elnevezésű faültetéshez idén már további két szervezet is csatlakozott. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége valamint a helyi Nyugdíjas Klub tagjainak részvételével a faültetés igazi, generációkon átívelő, közösségépítő eseménnyé vált.
Fazekas Zoltán, Darnózseli polgármestere a jelenlegi hetedik osztályosok figyelmét hívta fel arra, hogy jövőre az ő nevükkel is tervezik a fák elültetését.
Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, a Szigetköz Natúrpark valamint a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke azt húzta alá beszédében, hogy a helyi természeti értékek megőrzése a jelen feladata.

A megújult Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola átadóján dr. Nagy Adél iskolaigazgató köszönetet mondott a 2017-óta húzódó átalakításokban részt vett minden érintettnek kitartó munkájáért és türelméért, egyben bemutatta a kiépült termek új lehetőségeinek funkcióit.


dr. Nagy István rámutatott:
Ha egy település a jövőjére is gondol, akkor nem maradhat iskola nélkül. A darnózseli iskola pedig nem csak a helyi gyerekek iskolája, de járnak ide Püskiről, Kisbodakról, Hédervárról, Dunaremetéről, Lipótról nebulók. Valóban központ ilyen formán is Darnózseli. S az iskola pedig itt nem csak oktatási központ, hisz a közösségi élet színtere is. Itt tartják az ünnepségeket, nyugdíjas találkozókat, író-olvasó találkozónak is adott már helyet.
Darnózselin a jövőt építik. Bíznak abban, hogy az iskola mindig gyermeknevetéstől lesz hangos. S egyben őrzik elődeik emlékét, tudva hogy a példaadásnak milyen ereje van. Ha megbecsülik a híres szülötteket, s ha átadják az utódoknak mindazt, amit a faluról tudni kell, már sokat tettek azért, hogy a falu ne csak szép legyen, de megtartó erővel is bírjon.


Fazekas Zoltán arról beszélt, hogy hat év telt el azóta, hogy az első pályázatot benyújtotta az önkormányzat a Szigetközi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény felújítására/átépítésére. S ezt azután a Tankerület pályázatai fejelték meg, végül közel 500 millió forintos projekt valósult meg Darnózselin. Az energetika korszerűsítésre már 2017-ben 108 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek,ezt az önkormányzat 30 millióval kiegészítette. Aztán jött a műfüves pálya a sportcsarnok villamoshálózatának és világításának felújítása. S szép lassan átalakult az épület, akik régen jártak erre, szinte rá sem ismernek. Ugyan még néhány oktatási berendezés hiányzik, az iskolabuszra is várnak még az intézmény vezetői, elmondható: szinte új iskolát avathatnak a mai nap.

A polgármester a Sillai László Sportcsarnok névadó ünnepség kapcsán megemlítette:
Darnózseli akárcsak sok más település büszke azokra, akik innét származtak el, híres szülöttjeinek szeretne emléket állítani. Ez azon túl, hogy szép gesztus, a helyi identitást is erősíti. Ezért nem véletlen, hogy az itt született, s 1967-ben kötöttfogású világbajnokságot nyert Sillai Lászlóról nevezik el a sportcsarnokot.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István