Befejeződött a Környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztés Abdán

A Győr-Moson-Sopron megyei Abda községben a Megyei Önkormányzat támogatásával megvalósuló projekt keretében a település belterületén 886 méter hosszan bel- és csapadékvíz elvezető rendszert építenek ki. A fejlesztés a “Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések”  elnevezésű TOP projekt keretében valósul meg, s összesen 29.253.589 Ft vissza nem térítendő támogatást jelent.

A projektzáró eseményen részt vett Nagy István országgyűlési képviselő, agrárminiszter, aki köszöntőjében kiemelte:

Abda polgárai olyan városi igényeket fogalmaztak meg, amelyek hosszú távon szolgálják majd az itt élők mindennapi életét. Nem kérdés, hogy a megváltozott klimatikus viszonyoknak meg kell felelni, Ahhoz, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben leeső csapadékot el tudjuk vezetni, az értékeinket meg tudjuk védeni, s ilyen téren is a komfortérzetüket tudjuk növelni,  ahhoz megfelelő infrastruktúrára van szükség. Ezt szolgálja ez a 30 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatás.  

A képviselő továbbá hangsúlyozta:

A legjobb beruházások mindig azok, amelyek olyan természetesek, hogy azt gondoljuk, ez mindig így volt.

Gratulálok Szabó Zsolt polgármesternek és a képviselőknek, hogy tervszerűen, tudatosan haladnak előre és teszik Abdát olyan élhető hellyé, amelyre minden helyi polgár büszke lehet.

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviseletében Németh Zoltán elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a közös munkának mindig nagyobb eredménye és értelme van.

Ez a projekt is mutatja, hogy ha a település lakói, a megye és a kormány összefog, akkor szép sikereket lehet elérni.

A csapadékvíz problémája mindig ott jelentkezik, ahol intenzívebb a beépítés. Ez is mutatja egy település fejlődését. A víz, az eső nagy gondot tud okozni. A klímaváltozás hatásai kihatnak ezekre a kérdésekre is, hiszen az időjárás változása a csapadék intenzitása is megváltozott.

A fejlesztés eredményeként Abda központjában a csapadékvíz elvezető rendszer képes elvezetni a nagy intenzitású, megnövekedett csapadékmennyiséget, továbbá a csapadékvíz-gazdálkodás szempontjainak figyelembe vételével hozzájárul a csapadékvíz okozta károk megelőzésében.

A településközpont rendezése során a mély fekvésű területre szabálytalanul lefolyó csapadékvíz elvezetését kellett megoldani. – mutatta be a projektet Szabó Zsolt, Abda polgármestere.

A településen beruházásnak köszönhetően a polgármesteri hivatali épület és tér rendezésével a csapadékvizeket helyben szikkasztással kezelik, megoldottá vált továbbá az iskola fő és melléképületei, tűzoltószertár és a játszótér csapadékvíz elvezetése.

A viszonylagos szűk területből adódóan, ott ahol ezt a körülmények megkövetelik, zárt csapadékelvezető rendszert alakítottak ki.

A műszaki, kivitelezési tervek költség- és munkaerő igénye a tervezővel való egyeztetések eredményeképpen a vízjogi engedélyeztetés folyamatában készültek el. A megvalósult fejlesztés egyúttal hozzájárul a település fejlesztéséhez, az esélyegyenlőség biztosításához és a turizmus infrastrukturális feltételeinek fejlesztéséhez is, tehát összességében élhetőbb települési környezet alakult ki általa.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Bánhegyi István