Doni megemlékezés Darnózselin

Január 13-án vasárnap a Donnál elesett hősökre emlékeztünk Darnózselin.

Egyre több helyen emlékeznek az országban a Don kanyarban elpusztult hősökre, a hosszú hallgatás évtizedei után a II. Magyar Hadsereg hős katonái a nemzeti emlékezet részeivé válnak, s nem csak szabad, de kötelességünk is ezen a napon gondolni rájuk

mondta Berdó Gábor nyugalmazott százados, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke Darnózselin, ahol a 76 évvel ezelőtti doni katasztrófa hősi halottai előtt hajtottak fejet a darnózseli áldozatok emlékhelyénél.

A megemlékezés, amelyen rész vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is litániával kezdődött, majd a Mosonmagyaróvári Honvéd Hagyományőrzők emlékező szavaival folytatódott. Ezt követően a helyi szervezetek koszorúzták meg a temető mellett kialakított emlékhelyet, de a szép számú emlékezők közül is sokan hoztak mécsest, gyújtottak gyertyát.

A tűzoltószertárban a doni tragédia címmel fotókiállítás nyílt, amely korabeli felvételekkel állít emléket a 76 évvel ezelőtt történteknek, a magyar hadsereg történetének legnagyobb számú áldozatot követelő eseményének.

Forrás: Böröndi Lajos Fotó: Böröndi Lajos, Talpas Balázs

.