Bölcsőde épül Hegyeshalomban

2021. július 31-én ünnepélyes alapkőletétellel kezdték meg az új bölcsőde építését Hegyeshalomban. A hivatalos ceremónián megjelent dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is.

Megható élmény, amikor egy politikus bármilyen létesítmény kezdőpontján jelen van. Meghatározó, mert minden olyan település, amely a gyerekek számára fejleszt infrastruktúrát, ott jövőkép van. A mai napnak így ez a legnagyobb üzenete – emelte ki beszédében a tárcavezető, majd hozzátette:

Nincs olyan település a térségben, ahol csökkenne a település lakosainak létszáma, mindenütt fejlesztések láthatóak. Mindez olyan térségi erő, amely mindenképpen figyelembe veendő és jó üzenet mindenki számára.

Megjegyezte:  

Hegyeshalom pont olyan lesz, mint amilyenné a felnövekvő nemzedékeket neveljük.

Pedagógiai kutatások százai igazolják, hogy az első néhány év élményei alapjaiban határozzák meg személyiségünket. A gyermekkorban szerzett kedvező benyomások hozzájárulnak ahhoz, hogy felnőttként kiegyensúlyozott és boldog életet élhessünk.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány kiemelten támogatja az oktatási intézmények fejlesztését, hogy a bölcsődések, óvodások, iskolások szép, harmonikus környezetben fejlődjenek; a hivatásukat végző nevelők és pedagógusok pedig korszerű feltételek mellett végezhessék munkájukat.

A legjobb befektetés  – mint mondta – a jövőbe a bölcsődék, óvodák, iskolák támogatása. Hegyeshalom Önkormányzata felismerve ezt, sikeresen pályázott a Belügyminisztérium által Bölcsődei fejlesztési programban kiírt támogatásra. 

Alkotmányunk időtálló értékeken áll. Védi a családot, az ember testi-lelki egészségét. Közös feladatunk, hogy a szilárd alapra, maradandót építsünk kőből, hitből és tudásból. Ma jelképesen és szó szerint is lerakjuk jövőnk alapját, ami szilárd alapot nyújt az építkezéshez.

A miniszter a következő gondolatokkal zárta beszédét:

Bízom benne, hogy a megvalósuló bölcsőde stabil támasza lesz Hegyeshalomnak és a térségnek egyaránt. Kívánom, hogy nyújtson sok örömteli élményt a gyermekeknek, biztonságérzetet a szülőknek és kellemes munkakörnyezetet a nevelőknek!

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere mérföldkőnek nevezte a mai alapkőletételt, de emlékeztetett arra is, hogy a településen már korábban – közel 50 évvel ezelőtt – volt ilyen jellegű intézmény. Felidézte, hogy 2006-os választási programjában fontos szerepet szánt egy bölcsődei csoport kialakítására a jelenleg is működő óvoda épületén belül. Azóta az óvoda keretei is beteltek, szükségessé vált egy külön épület megépítése. A Belügyminisztérium által Bölcsődei fejlesztési programban kiírt támogatásra összesen több mint 190 millió forintot nyertek el, amely fedezi az újonnan épülő bölcsőde teljes beruházási költségének 85%-át. A teljes elnyert pályázati összeg: 190.679.499 Ft, melyhez 28.601.925 önrészt biztosított az Önkormányzat.

Kitért arra is, hogy az elnyert támogatás óta az építőanyagok jelentősen megdrágultak és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a kivitelezés összköltsége bruttó 249.945.979 Ft-ra emelkedett.

A szerződés azonban létrejött, a kivitelezőknek 340 napja van a kivitelezés befejezésére, így 2022. szeptemberében 2 darab 12 fős csoport indulhat, ahol helyi és környékbeli gyermekeket várnak majd.

Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egy településen egy intézmény alapkövét letenni mindenképpen ünnep, a mai világban azonban a legfelemelőbb, ha egy bölcsőde alapkövét tehetjük le, mert ez azt jelenti, hogy a település dinamikusan fejlődik.

Megjegyezte: Hegyeshalom nem város, de számos tekintetben, részben térségi szerepében, részben lakosság számában, valamint gazdasági szempontból is számos városi rangú településsel felveszi a versenyt a megyében. A község évszázadok óta meghatározó települése a térségnek. A ma elindított beruházás a jelenben megalapozza Hegyeshalom és a térség jövőjét is.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István