Megújult strand várja a Dunaszigetre érkezőket

Közel 14 millió forintból megújult dunaszigeti strand, melynek hivatalos átadójára szombat délelőtt, egy falunap keretében került sor. Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

Az a feladatunk, hogy Dunasziget természeti adottságaihoz a 21. századi emberi igényt és fejlesztéseket is mellé tegyük, hogy minden komfort adott legyen a kikapcsolódáshoz. Legnagyobb feladatunk, hogy megteremtsük az egyensúlyt a természet és az ember között. Itt harmónia van, s ez az egyik legnagyobb érték, ha az ember pihenni akar.

Kiemelte:

Dunasziget a szigetközi települések egyik ékköve

A tárcavezető kitért arra is, hogy

A strand megújulása most egy új korszakot nyithat meg. Családok ezrei válhatnak e csoda részévé és felfedezhetik a Duna és környékének lehetőségeit. Felhőtlen kikapcsolódásra és aktív pihenésre is van itt lehetőség, ahol a legkisebbek szórakoztatásáról játszótér gondoskodik, a felnőttek pedig az árnyékban relaxálhatnak.

Beszédében felhívta a figyelmet a strand kitűnő idegenforgalmi vonzerejére. Mint mondta:

A közel 14 millió forintból megújult strand egy olyan természeti és turisztikai kincs, amelyet bárki szabadon, díjmentesen és biztonságos körülmények között használhat. A sikeres LEADER pályázatnak köszönhetően mintegy 7 millió forintos támogatást kaptak a strand szolgáltatásainak fejlesztéséhez.

Az ilyen fejlesztések sosem öncélúak és hatással vannak az egész térségre. Magukkal vonzzák a vendéglátás, a falusi turizmus, a helyi élelmiszerértékesítés fellendülését, ezáltal kézzelfogható gazdasági hasznot is teremtenek.

Az a hosszú távú célunk, hogy egy olyan színvonalú strandot tudjunk kialakítani – 21. századi fejlesztésekkel -, amelyet az itt kikapcsolódni, feltöltődni vágyókat teljes mértékben ki tudja szolgálni.

Cseh Benjamin Dunasziget polgármestere úgy fogalmazott:

Dunasziget páratlan természeti értékei okán nemcsak Szigetközben, hanem az egész országban is egyedülálló a település berendezkedése.

A páratlan természeti értékek védelme miatt ugyanakkor nem tudott jelentős ipar letelepülni itt, így gazdasági szempontból hátrányt is jelent, hiszen jelentős adóbevételektől esik így el Dunasziget községe. A településnek tehát szükséges van minden támogatásra és pályázati forrásra, hogy a 21. századnak megfelelő infrastruktúrát és környezetet alakíthasson ki mind az itt élők,mind az ide látogatók számára.

A településvezető hozzátette:

Az Agrárminisztérium hirdette meg, majd a Leader Szervezet koordinálta azt a pályázatot, melynek köszönhetően mintegy 14 millió forintos támogatást kaptak a strand szolgáltatásainak fejlesztéséhez.

A strand üzemeltetője, az önkormányzat az árnyékolás megoldására gyorsan növekedő árnyékoló növények ültetését kezdeményezte, és a természetközeli környezet kialakítása érdekében virágágyások kerültek kialakításra. Kiépítésre került egy öntözőrendszer is, a strand kiszolgáló egységeit összekötő gyalogút is felújították, fejlesztették. A strand területére vezető gyaloghíd már régebben megszépült. Megépült két külső zuhanyzó és öltöző valamint a gyermekek számára egy játszótér is.

A strandot Farkas István Lupus atya áldásával adták át a strandolóknak.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István