Díjátadások és értékelések a mecséri falunapon

A Covid-járvány utáni első Falunapon, szombaton újra együtt ünnepelt Mecsér lakossága. A rendezvény azért is érdemelt különös figyelmet a község vezetése részéről, mert alkalmat adott megemlékezni az elmúlt időszak nehézségeiről, egyúttal olyan elismeréseket is átadni, melyekre eddig nem volt lehetőség. Továbbá az augusztus 7-i eseményen került sor a Magyar Falu Program pályázati forrásból megvásárolt falubusz  a falu, valamint két darab kerékpár átadására a helyi Polgárőrség számára.

Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, aki külön felhívta a figyelmet a közösségi érték fontosságára. Mint mondta:

Az elmúlt időszakban fogalmunk sem volt, hogy milyen veszélyeknek vagyunk kitéve. Kockázatos volt minden egyes nap, így különösen értékeljük ma, hogy együtt lehetünk szabadon és korlátok nélkül. Ilyenkor értjük meg azt is, mekkora ereje és szerepe van egy-egy település közösségének.

A Falunapon sok értékes díj is átadásra került, melyeket a járvány idején segítséget nyújtott magánszemélyek, civil szervezetek részére adományoztak. Erre hivatkozva a miniszter megemlítette:

Fejlődik az egész falu, de az igazi érték benne az a lakossági erő, mely közösséget tud alkotni, összefogni, együttműködni, s a közös célokért keményen dolgozni. Ez az igazi értéke ennek a településnek. Ezért tud fejlődni a sport, a civil élet, vagy épp a Polgárőrség. Kívánom,hogy ez a közösség sokáig így maradjon, további sikereket tudjon elérni békességben és jó egészségben!

Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere arról beszélt köszöntőjében, hogy nagyon várták az idei falunapot, hogy végre felszabadultan, közösségben tudjanak beszélgetni, szórakozni. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, a helyi segítőknek, polgárőröknek, akik első szóra jelentkeztek önkéntes szociális segítő munkára. az elmúlt másfél évben. Kitért arra is, hogy

a koronavírus időszakában komoly fejlesztések zajlottak a településen: az egész faluban útfelújítás folyik, melyek nagy része hamarosan be is fejeződnek. Nagy gondot fordítottak a középületek felújítására is:

  • befejeződött az óvoda-komplexum kerítésének megépítése a játékudvarral,
  • a Faluház teljes felújítása.
  • Pályázaton nyert forrásból van lehetőség a Községház teljes belső felújítására, mely a központi fűtést, a villamoshálózat felújítást és a belső nyílászárók cseréjét foglalja magában.
  • A csapadékvíz elvezetési projekt szintén eredményes volt, melyre 50 millió forintot nyertek szintén pályázat útján.
  • Az iskola felújítása 52 millió forinttal folytatódik, rövidesen befejeződik a tankerület szervezésében.
  • Továbbá folyamatban van a 1402-es összekötő út felújítása is 840 millió forintos ráfordítással.

Ezek a fejlesztések megteremtése mind hozzájárult az élhető település feltételeinek biztosításához.  

– zárta beszédét a polgármester.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István