Bringapark épült Jánossomorján

30 millió forint költségvetéssel épült meg Jánossomorján az a pumpapálya, mely a maga 1000 m2-es területével, 220 méter hosszú aszfaltos nyomvonalával átvette az országban az eddig megépült bringapályák méretbeli versenyét. A hivatalos átadóra október 14-én került sor. Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében elmondta:

Jánossomorja jeles példája annak, hogy mérettől függetlenül minden településen lehet tenni a fiatalokért, az egészségért, a mozgás szeretetéért. Ha pedig egy önkormányzat részéről van ehhez elképzelés és akarat, akkor a magyar kormány is igyekszik biztosítani a lehetőséget mindenki számára. Az Aktív Magyarország Program részeként meghirdetett projekt fontos része a felnövekvő generációért vállalt felelősségünk.

Kiemelte: A ma átadott beruházás kifejezetten a jövőnek, a felnövekvő generációnak épült. De ne felejtsük el, hogy minden egyes 1 forint beruházás ma a sportba, 4 millió forintot takarít meg az egészségügyön. Ezért nemcsak egy befektetésről, egy új lehetőségről beszélünk, hanem mindezek magában hordozott értékeiről is.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a virtuális világ által kínált versengési lehetőségeket ilyen és ehhez hasonló attrakciókkal lehet felülírni. Továbbá gratulált Jánossomorja önkormányzatának, hogy ilyen szokatlan és meghökkentő újdonságokkal, fejlesztésekkel válaszol a fiatal generáció igényeire.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára a mindennapi rendszeres mozgásra buzdította az átadóra kilátogató városlakókat. Elmondta azt is, hogy a legfrissebb statisztikai adatok szerint ma Magyarországon a halálozás 9%-át a mozgás hiánya okozza. Ez évente 12.000 főt jelent, akik napi 2,5 óra mozgással még évekig élhettek volna.

Aláhúzta azt is, hogy az Aktív Magyarország Program kiemelt feladata, hogy megteremtse az aktív mozgás feltételeinek lehetőségét szerte az országban, településmérettől függetlenül támogassák a sportolási lehetőségek tárházát.

Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere úgy fogalmazott: a ma átadott pumpapálya egy új, az ifjúság számára épült közösségi tér első állomása. A területre további pályákat, közösséget építő beruházások felépítését tervezik. Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy egy sikeres TOP Plusz pályázaton további 380 millió forintot nyertek el, melynek 6 projekteleme közül több is érinti az új park fejlesztését.

A pumpapályával kapcsolatban megjegyezte: A pumpapálya a biztos biciklihasználatot tanítja meg a pálya használóinak, a speciális kialakításának köszönhetően minden igényt kielégítve, egészen a futóbiciklit használó 2 éves gyermekektől a professzionális felhasználókig. Ezzel is nagyban hozzájárulva a biciklinek, mint közlekedési eszköznek a közlekedési forgalomban való biztos használatához.

Az átadó ünnepséget a Tatanka Racing Team bemutatója színesítette.

Forrás: AM Sajtó