Civil Összefogás Fórum (CÖF) adományátadó ceremónia Halászin

2021. november 26-án adták át a Civil Összefogás Fórum képviselői azt az 5 darab befőző automata gépet, mely nagy mértékben segíti majd az adományozott  civil szervezetek, nagycsaládosok mindennapjait a helyben megtermelt zöldségek és gyümölcsök feldolgozásánál. Ezen túlmenően pedig közösségi élményt is ad a felhasználóknak, hiszen a program szerint a generációk közötti kapcsolat erősítésére, hagyományaink továbbadására is kiváló lehetőséget biztosít e közös tevékenység.

A rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a pandémia a sok nehézség ellenére olyan rég elfeledett ismereteket hozott felszínre, melyek ősi hagyományainkhoz is visszanyúlnak. Ilyen például a kenyérsütés, amivel számtalan háziasszony megpróbálkozott kisebb-nagyobb sikerrel az elmúlt időszakban. E mellett azt a keresztény, konzervatív szociális gondolkodás bibliai alapigazságát hangoztatta, mely szerint az éhezőnek nem halat, hanem hálót kell adni, hogy ne csak az egyszeri, hanem a mindennapi betevője meglegyen. Az önellátás magabiztossága olyan erővel ruházza fel az embereket, mely képessé teszi arra, hogy akár pandémia ideje alatt is a család teljes élelmiszer-ellátását biztosítani tudja.

A kormányzat egyik legfőbb célkitűzése a vidék megerősítése. Így különös öröm, ha ilyen rendezvényeken vehetek részt, ahol az látható, hogy a vidék, a közösségek hogyan gyűlnek össze, alkotnak egységeket, ápolnak hagyományokat és építik a kultúrát. Így válik a zöldségek és gyümölcsök begyűjtése, feldolgozása igazi közösségi élménnyé.

Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora bezsédében elmondta:

A civil misszió egyik alappillére a korszerű közétkeztetés megteremtése, a felhasznált helyi alapanyagok minél nagyobb arányú emelése. Ezért esett a választás az ajándék kiválasztásánál a befőzőautomata gépekre, melyből már több, mint 500 darabot adtak át 90 helyszínen. Ezen kívül célként jelölte meg a gyermekekkel együtt való befőzést, mint közösségi élmény erősítését, vagy hasonló,  több generációs programok szervezését.

Majthényi Tamás, Halászi polgármestere megköszönte, hogy a civil szervezet a község lakosságának, szervezeteinek is adományozott az ajándékokból és további sok sikert kívánt az új ízek kitalálásához, a közös megszervezéséhez.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István