Deák Ferenc és kortársai emlékkiállítás Mosonmagyaróváron

Október 17-én, Deák Ferenc születésnapján nyílt meg az a kiállítás, amellyel nem csupán a 220 éve született államférfiról, hanem kortársairól is megemlékeztek Mosonmagyaróváron. A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület szervezésében, a Huszár Gál Városi Könyvtárban megrendezett kiállítást Dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője nyitotta meg.

A tárcavezető emlékező beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan személyiségre emlékezünk ma ezzel a kiállítással, akinél jelentősebb államférfi nincsen a magyar történelemben. Azért merem ezt állítani – mondta Nagy István -, mert a már történelminek nevezhető eltelt időben politikai rendszerektől függetlenül a bölcs, a megfontolt, a tisztességes kompromisszumra törekvő, a haza bölcse – ahogyan már életében nevezték – áll előttünk.

A miniszter úgy fogalmazott: Deák Ferenc koncepciózus reformer, mesteri taktikus volt, puritán és szerény. Alig voltak személyes ambíciói, politikusi pályáján erkölcsi értékek mozgatták. Kemény vitapartnerként ismerték, aki nem feledte a helyes arányokat. Elítélte a fanatizmust, kiegyensúlyozottan, higgadtan politizált, végsőkig ragaszkodott az alkotmányossághoz, s védte a nemzet érdekeit.

Ma van 220 éve annak, hogy Zala vármegyében napvilágot látott, s ennek a kiállításnak a megnyitóját is erre a napra időzítették a szervezők.

Nagy István a továbbiakban megköszönte a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesületnek kíváló munkáját, s külön köszöntötte a Mosonmagyaróvári Éremgyűjtők Egyesülete három jelentős személyiségét, Dr. Kocsis Sándort, Kovács Sándort és Pákai Gyulát, akik a bemutatott tárgyakat, relikviákat, dokumentumokat rendelkezésre bocsátották.

Martinschich Balázs történész, muzeológus, a Széchenyi Polgári Kör elnöke emlékeztetett:  Deák Ferenc szerepe a magyar történelemben megkérdőjelezhetetlen. Háttérben maradása és szerénysége, élete legmeghatározóbb pillanataiban is fennállt. Szabadságszeretete kihatott munkásságára és hazájának előrehaladása mindennél fontosabb volt számára.

A történész aláhúzta: A mai kiállításon bepillantást nyerhetünk a Deák család történetébe, kémlelhetjük a családfát, betekinthetünk számos kiadványba, amelyek mind Deák Ferencnek, nemzetünk ügyeinek közbenjárójának életútját ismerteti, méltó emlékezetét dícséri.