Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknap

Hetedik alkalommal rendezték meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknapot a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szervezésében. A rendvezvénynek minden évben más megyei település ad otthont. Az idei évben Mosonmagyaróvár vállalta magára a házigazda szerepét és látta vendégül a a megyei települési értéktárak, a megye testvérértéktára, a Felvidéki Értéktár Bizottság, valamint a Szigetköz Tájegységi Értéktár Bizottság tagjait, fellépőit, bemutatkozóit.

Az eseményt dr. Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki valódi ünnepnek nevezte az egész napos rendezvényt. Hangsúlyozta: A mai nap szemünk elé tárta mindazt az élő történelmet, mely meghatározza jelenünket, kultúránkat, egységességünket. A mai nap célja Győr-Moson-Sopron megye identitásának erősítése és az ezzel összefüggő közösségi aktivitás élénkítése.

Lényege, hogy felhívjuk a figyelmet közös kincsünk, Győr-Moson-Sopron megye hagyományainak,

közösségi teljesítményeinek és fellelhető értékeinek fontosságára. Hálás vagyok Önöknek azért, mert időt és energiát nem kímélve, ekkora szeretettel és tisztelettel őrzik mindazokat a nemzetiségi tradíciókat, melyeket nagyszüleink, felmenőink hagytak ránk.

Hozzátette: Magyarországon tizenkét nemzetiség eresztett gyökeret, ebből megyénk kilencnek ad otthont. Ezért ki más, ha nem mi, győr-moson-sopron megyeiek tudjuk a legjobban: nemzetiséginek lenni olyan kapcsolódási pont, amelyen keresztül megérezhetjük a közösség összetartó erejét.

dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Győr-Moson-Sopron megye példaértékű és példamutató hagyományaink ápolását, sokszínű nemzetiségi értékeinek megőrzése és fenntartását illetően továbbá üdvözölte, hogy a rendezvény már hagyományos jelleggel kerül megrendezésre, melyre minden résztvevő újabb és újabb műsorral, értékekkel készül. Leszögezte: Győr-Moson-Sopron megye egy nagy közösséget alkot, melyben a multikulturalizmus adja identitásának legnagyobb tartóoszlopát.

Dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár város alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett: értékeinkre minden időben nagy szükség van, ezért folyamatosan ápolni kell őket. Szólt arról is, hogy Mosonmagyaróvár Város Értéktárában jelenleg 30 érték szerepel, de még idén bővül a német és horvát nemzetiségi hagyományok felvonultatásával.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknap a köszöntők után a Szigetköz Tájegységi Értéktár „Szigetköz, a Duna ölelte kincses sziget” című értékkönyvének bemutatójával, a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj átadásával majd a települések színes bemutatkozásaival folytatódott.

Forrás: AM Sajtóiroda