Hagyományokon alapul a IX. Kolbásztöltő Verseny Mosonmagyaróváron

Kilencedik alkalommal szervezte meg Mosoni-Duna Hajós Egyesület a már hagyománnyá váló Kolbásztöltő versenyt Mosonmagyaróváron. Hagyományos ízek, illatok, vidéki disznótoros hangulat jellemezte a Duna partján megrendezett eseményt, melyen idén először a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kézműves és őstermelő partnerei is megjelentek, az érdeklődők tájékozódhattak a Vidékfejlesztési Program elérhető pályázati lehetőségeiről, eredményeiről is.

A versenyen tiszteletét tette dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki a nagy tömegeket vonzó rendezvény legnagyobb értékének nevezte a hagyományokon alapuló, igazi magyar ízeket felsorakoztató ételek és italok elkészítése mellett azt a társaságot, akik évről-évre megalapozzák a rendezvény jó hangulatát. Mint mondta:

A város szívében megrendezett, falusi hangulatú esemény leggazdagabb ízei azoktól a titkos összetevőktől lesznek kuriózumok, melyeket nagyapáinktól, apáinktól örököltünk, s melyeket ma is továbbadunk a következő generációknak, hiszen itt mindenki együtt van.

Az agrárminiszter beszédében kiemelte: a magyar sertéshús páratlan a világon, hiszen hagyományaink szerint az állat utolsó porcikáját is feldolgozzuk, mindenre van egy-egy kiváló, tájegységenként kialakult gasztronómiai receptünk., mely hihetetlen sokszínű. A rendezvénnyel kapcsolatban megjegyezte: Az ilyen rendezvények mindig összekötik az embert az emberrel, ezért megfizethetetlenek és pótolhatatlanok és ezért a legfontosabbak!

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy

a Kolbásztöltő verseny az értékőrzésről és értékteremtésről szól, mely az AMC egyik kifejezetten támogatott célkitűzése.

A Mosoni-Duna Hajós Egyesület munkásságával kapcsolatban elmondta: a szervezet két nagyon fontos értéket, hagyományt ápol. Az egyik a kolbásztöltés, mely a magyar gasztronómia egyik szerves része, a másik pedig a Mosoni-Duna behajózása, Szigetköz megismerése, ennek az értéknek, tudásnak az átadása a következő generáció számára. Ezért amikor ez a szervezet rendezvényt szervez, akkor arra mindig a legnagyobb szeretettel jövünk.

Az AMC minden hagyományos, tájjelegű, kulináris ízek őrzését kiemelt feladatnak tartja, melyekkel Szigetköz környéke abszolút bővelkedik. Úgy gondolom, hogy még ma is számos olyan érték van, melyet fel kell fedeznünk!

Markó József, a Mosoni-Duna Hajós Egyesület elnöke köszöntőjében hangoztatta, hogy a

9. éve megrendezett Kolbásztöltő verseny ma már hagyománnyá vált Mosonmagyaróváron. Ezt jelzi az a 39 induló csapat is, akik szinte az ország minden tájáról érkeztek a megmérettetésre. A hagyományos ételek elkészítése mellett pálinkaversenyt is hirdettek, mely garantálta a rendezvény jó hangulatát, sikerességét.

Kiemelte: idén először a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is bekapcsolódott a szervezésbe. A sátorban 12 standon a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kézműves és őstermelő partnerei is megjelennek, az érdeklődők tájékozódhatnak a Vidékfejlesztési Program elérhető pályázati lehetőségeiről, eredményeiről is.

Markó József jó ötletnek nevezte, hogy lehetőséget biztosítottak a szervezők a különböző környékbeli őstermelő-, kistermelő-, és kézműveseknek, akik kiváló minőségű magyar termékekkel képviselik vállalkozásukat.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István