Új bölcsőde épült Mosonszentmiklóson

2022. január 21-én adták át Mosonszentmiklóson azt az új bölcsődét, mely február 1-jétől nyitja meg kapuit a legkisebbek előtt. A hivatalos átadón dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is tiszteletét tette. Köszöntőjében kiemelte:

A magyar kormány politikájának középpontjában a magyar családok állnak. Mindazt a problémát, amely egész Európában felvetül, mi családpolitikán keresztül szeretnénk megoldani. Nem azzal, hogy megnyitjuk a határunkat, majd kultúránkat, hagyományainkat lecseréljük valamilyen idegen eszmére. Azt szeretnénk, hogy minél több magyar családba születhessenek és nevelkedhessenek gyermekek. Épp ezért nagyon jó látni azt, hogy a választókerület minden településén létszámbeli növekedés látható. Erre méltán büszkék lehetünk!

Nagy István megköszönte a települések önkormányzatainak azon döntéseit, melyekkel felelősen tekintenek a jövőbe. Ilyenek az új útépítések, az önkormányzati telkek fiatalok számára biztosított kedvezményes vásárlási lehetőségek, az új bölcsődék és óvodák építése, iskoláik korszerűsítése. Mint mondta: „Így a gyermekek biztonságban vannak, szüleik pedig dolgozni, fejlődni tudnak, biztonságos megélhetésük van. Ezek a pozitív döntések, előremutató víziók minden település, így Mosonszentmiklós jövőjét, folyamatos fejlődését is magukban hordozzák.”

A tárcavezető utalt arra is, hogy

a magyar kormány folyamatosan támogatja a fiatalokat, az új lakásépítéseket, a család pilléreinek biztonságát, a települések infrastrukturális fejlesztéseit, a munkahely teremtéseket.

Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere a bölcsőde építési projektjét mutatta be. Elmondta, hogy 2016-tól folyamatosan tervezték a településen a bölcsődei ellátás megvalósítását, melyet először 2018-ban egy 8 férőhelyes mini bölcsődével tudtak kivitelezni, a jelenlegi óvoda egyik csoportjában. Az új intézmény felépítésére egy kormányzati pályázati forrás adott lehetőséget 2019-ben.

A 100% finanszírozású TOP pályázat keretén belül 199.8 millió forint állt rendelkezésre, melyből egy két csoportos, 24 férőhelyes bölcsődét építettek fel.

Aláhúzta: a támogatás mellé az önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítani A polgármester megköszönte a segítséget a projektben résztvevő személyeknek, kiemelten Nagy Istvánnak, Németh Zoltánnak valamint a kivitelezésben jeleskedő cégeknek, pályázatíróknak.

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a Magyar Falu Program valamint több állami pályázat keretein belül az utóbbi időszakban több épület, intézmény is felújult.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jó az állam, a megyei önkormányzat és a települések közötti együttműködés. Közölte: erős a magyar gazdaság, jó az a politika, amely lehetővé teszi azt, hogy a bevételekből olyan beruházások valósulhatnak meg, melyek a közjót, a társadalmat hosszú távon szolgálják. Minden bölcsőde építés támogatja a kormányzati családpolitikát, melyhez minden adottságot biztosít is a kormány, mint például a családalapítási kedvezmény, babaváró hitel, családi otthonteremtési kedvezmény valamint a különböző személyi jövedelemadó kedvezmények is rendelkezésre állnak. Az elnök gratulált a Mosonszentmiklóson megvalósuló fejlesztéshez, mint mondta, mindez támogatja a megyei célkitűzéseket.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István