Új bölcsőde épült Vámosszabadin

195 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően: 2 csoportszobás,
24 kisgyermeket fogadni tudó modern intézmény épült Vámosszabadin. Az intézmény a mai nap került átadásra. Az avató ünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta:

Vámosszabadi méretében nem túl nagy, de annál gazdagabb település. A barátságos lakói mellett sokszínű természeti értékei – horgásztavak, nádasok, rétek, holtágak, erdők – és kulturális nevezetességei, épített környezete teszi felejthetetlenné.

Az elmúlt 30 évben csaknem négyszeresére nőtt a lakosság: míg a ’90-es évekig 800-900 fő élt a községben, most már 3800 fő. Ma már azt is büszkén mondhatjuk, hogy Vámosszabadi folyamatosan fiatalodik és a megyében, a nem városi rangú települések között, itt a legnagyobb a 18 év alatti korosztály.

A korösszetétel változásának köszönhetően tehát egyre több gyermek születik a községben és ezzel együtt természetesen az igény is növekszik a családosokat segítő infrastrukturális fejlesztésekre

Kiemelte: A településen saját forrásból bővítették az óvodát, a Magyar Falu Programnak köszönhetően felújították a faluházat, illetve az orvosi rendelőt, valamint a sikeres TOP pályázatnak köszönhetően megépítették bölcsődéjüket.
A 195 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően: 2 csoportszobás, 24 kisgyermeket fogadni tudó modern intézmény valósulhatott meg. A 300 négyzetméteres, óvodával egybeépített, napelemes rendszerrel ellátott épület munkálatai 2020-ban kezdődtek és tavaly év végére fejeződtek be. Novemberben már megnyithatta kapuit és teltházzal kezdte meg működését.

Ez azonban csak a kezdet. A lakosságszám várhatóan tovább fog bővülni, úgy számolunk, hogy a következő 5 évben elérheti a 6000 főt is. Számos új kihívás és új lehetőség áll a község előtt, de biztosíthatom Önöket arról, hogy a kormány támogatni fogja a magyar családokat és a vidéki településeket.

Ambrus Gellért Vámosszabadi polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Kormány családbarát politikájának köszönhetően Vámosszabadi településén folyamatosan növekszik a lakosság- és gyermekszám, ennek köszönhetően mindenképpen szükségessé vált egy bölcsődei intézmény megépítése. Mint mondta, az első pályázatok megjelenésekor még nem állt rendelkezésre saját forrás, ezért a kiírt pályázatok segítségével próbálták megtalálni a lehetőségeket. 2019. elején plusz pályázati összegek érkeztek a térségbe bölcsőde fejlesztésre, így a Pénzügyminisztérium által kiírt TOP pályázati program keretén belül sikerült egy 100% intenzitású pályázatot elnyerni. Az épületet 2020. novembere óta veszik birtokba a bölcsődések.
A polgármester hozzátette az is: Az intézmény telt házzal működik, de a héten újabb bölcsődei pályázatot nyújtottak be, mivel újabb 4 csoportnyi férőhelyre van szükség.
A településvezető oklevéllel köszönte meg mindazok munkáját, akik a pályázat ideje alatt jelentős segítséget nyújtottak.


Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke
köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a megye töretlenül fejlődik, az ún. „fejlesztéscunami”-nak köszönhetően folyamatosak a beruházások a térségben. Az a célunk, hogy ez a lendület továbbra is így maradjon!
Kiemelte:

A bölcsődei fejlesztések segítik, hogy a kormányzati családpolitikát erősítsük. Fontos, hogy az édesanyáknak ne kelljen választani a gyermekvállalás és a munka között.


A választáshoz közeledve aláhúzta: az utóbbi időben átadott intézmények nem kampány céllal jöttek létre, hanem a térség folyamatos fejlődését szolgálják. Azon dolgoznak, hogy minden pályázati összegből elköltött forint minél inkább a közösség érdekét tudja szolgálni. Ezekre az értékeinkre azonban vigyázni kell, ezért kérte minden érintett támogatását, hogy ezek a folyamatok ne álljanak le, továbbra is tudják folytatni.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István