Helyi identitás és közösség építés Dunaremetén

A Magyar Falu Program keretein belül Dunaremete Község Önkormányzata 17 millió forintot nyert a Faluház épületének külső felújítására valamint közel 6.5 millió forintot a „Közösségi tér kialakítás és foglalkoztatás” című pályázatra. Az átadó ünnepségre október 15-én került sor, melyet megtisztelt jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő is.

A tárcavezető köszöntőjében elmondta:

Az épület kívül-belül megújult, de ami még ennél is fontosabb az a beltartalom, mellyel ezt az épületet sikerül időről időre megtölteni.

Egy nagyváros mindig nagy csábító erő, de mégis a fiataloknak kell kézzel fogható erőt biztosítani, hogy mitől is maradjanak itt, miért legyenek büszkék arra, hogy szigetköziek. Ezt Dunaremete Önkormányzata kiválóan teljesíti, hiszen azt fejleszti, ami ezt a közösséget egyben tartja. Ehhez elengedhetetlen a komfortos körülmények megteremtése, a technikai színvonal biztosítása és olyan kiszolgáló helyiségek létesítése, amiért az emberek eljönnek otthonról, hogy együtt, közösségben töltsék a szabadidejüket. Dunaremete legnagyobb értéke ez a közösség. Gratulálok hozzá!

Marovics Géza, Dunaremete polgármestere ismertette a megvalósuláshoz nagy segítséget adó pályázatok részleteit. Ez alapján a Faluház az elmúlt években megszépült, nagytermét 2017-ben felújították. Tavaly a Magyar Falu Program keretében nyert a „Közösség tér ki-, illetve átalakítás és foglalkoztatás” című pályázaton, s ennek köszönhetően részlegesen felújították a Faluház alsó szintjét közel hat és félmillió forintból. Ugyanebben az évben ugyancsak a Magyar Falu Program egy másik pályázatán sikerült az épület külső felújítására 17 millió forintot nyerni.

Ez hatalmas összeg a település költségvetéséhez képest, amihez az önkormányzat 680 ezer forintot tudott hozzátenni.  

A felújítások a tetőteret, az épület szigetelését, nyílászáró-cserét, új világítástechnikát (LED rendszert), valamint a csatornarendszer cseréjét jelentette.

A településvezető hangsúlyozta: Dunaremete kis település, de sok mindenben nagy tetteket hajtott végre. Felidézte: a közösségi élet és az identitástudat meghatározó a községben, a helyi fiatalok rendszeresen szerepelnek a Faluház rendezvényein, kiemelt értékeiket együtt ápolják, gondozzák.

Az átadó ünnepség után a Szigetközi Alapfokú Művészeti Iskola tanára és diákjai valamint a Lajta Néptáncegyüttes két tagja adott emlékezetes műsort.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István