I. Szigetközi Tájegységi Értéknap

Dunakiliti-Tejfaluszigeten, a Rácz Pálinkaház adott otthont az I. Szigetközi Tájegységi Értéknap rendezvény számára szeptember 17-én. Az Értéknapot dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, a Hungarikum bizottság elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta:

Akkor érezzük magunkat otthon, amikor abban a közegben élünk, amelynek az értékrendjét, egyediségeit teljes mértékben a magunkénak valljuk. Ez egy olyan erőforrás, ami hosszú távon biztosítja egy közösség fennmaradását.

Hibáinkkal és erényeinkkel együtt vagyunk azok, akik s mások is így látnak bennünket. Hányszor járunk a megszokott mindennapi útjainkon, nem is figyelve arra, hogy egyébként ez mekkora csoda! Az alapok: a hitünk, a hagyományok, és a kultúránk kell, hogy erősítsen minket! Az összefogás értéke a legnagyobb kincs Szigetközben.
Ezek vagyunk mi: a Dunával, az Öreg-Dunával, a feltöltött mellékág-rendszerrel, a tájainkkal, a hagyományainkkal egészében vagyunk mi, szigetköziek. Ha mi erre nem vagyunk büszkék, mások sem lesznek!


A tárcavezető beszéde után megköszönte a településvezetőknek, hogy a saját magunk értékét felfedezni és megőrizni erőt, energiát fektettek bele és dolgoznak vele!

Kiemelte:

Hozzátette:

dr. Pető Péter a Magyar Natúrpark Szövetség és a Szigetköz Natúrpark elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor 2015-ben megkezdődött az értékőrző munka a megyében, akkor alig volt helyi települési értéktár. Azóta eltelt 6 év és ma már 29 település rendelkezik helyi értéktárral, foglalkozik értékőrzéssel.

A mai nap is azt szolgálja, hogy megmutassuk mindazt, amit eddig elértünk, s hogy a szigetközi barátságon túl lehetőséget adjunk, hogy további példákat vegyünk át egymástól és segítsük egymást a közös munkában.

Közölte: Az összefogásnak köszönhetően is elmondható, hogy az elmúlt 30 évben nemcsak újjáéledt, hanem kivirágzott Szigetköz. Fontos kiemelni azt is, hogy Szigetközben nemcsak a víz, a természet az érték. A szigetközi  közösség ereje nem pusztán a szépen fejlődő településekben van, hanem abban a közösségben, amely épül és összeér. Ezt számos munka is segíti, melyeknek közös célja, hogy Szigetköz egy értékőrző és értékteremtő közösség legyen.

Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere Tájegységi Értéktár Bizottság elnöke mondott köszöntőt.

Azért jöttünk ma ünnepelni, hogy gondoljunk elődeinkre, jelenünkre és a jövőre.

Emlékeztetett: nemcsak a rohanás a dolgunk. hanem az az értékőrzés is, amit őseink ránk bíztak, hogy tovább vigyük a következő nemzedékeinknek. Kiemelte: Értékeink gyökerek, melyekbe kapaszkodunk, s mely elröpít bennünket a múltból a jövőbe. A gyökerek táplálása, akár a fa növekedése mind a bennünket körülvevő világból teremtődik.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István