Pécsinger Borforrás borszaküzlet megnyitó

2021. szeptember 17-én nyitotta meg üzletét Mosonmagyaróváron a Pécsinger Borforrás borszaküzlet, melynek hivatalos avatóján jelen volt Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

A tárcavezető köszöntő beszédében elmondta:

A jó bor megalkotásához egy megszállott ember kell, aki műveli a szőlőt, egy bölcs, aki figyel rá, és egy tündöklő poéta, aki megalkotja a nemes italt – írta Salvador Dali. Majd hozzátette, s végül egy szerelmes borbarát is kell, aki végül megissza.


A Pécsinger Szőlőbirtokon pedig minden adott egy jó bor megalkotásához. Adott a jó értelemben vett, megszállott ember, aki elkötelezetten művelte földjeit, később már szőlőjét, és adott a bölcs ember is, aki a mai napig figyelemmel kíséri birtokai sorsát, idősebb Pécsinger János agrármérnök személyében. Fiát is a föld és a gazdálkodás szeretetére nevelte, mert bízott annak embert és jövőt formáló hatásában. Így ma már ifjabb Pécsinger János az a poéta, aki a családi gazdaságban a jó bor megalkotásáért felel.Ahogy a Pécsinger család, úgy mi is hiszünk a vidék megtartó erejében. És hiszünk a családi vállalkozásokban is, ezért gazdaságfejlesztési programjainkat nem csak a nagy múltra tekintő agrárvállalatok, hanem a vidéken élő és gazdálkodó családok megerősítésének szolgálatába állítjuk. Ezért mindig nagy öröm számomra, ha egy-egy értékteremtő beruházás megvalósulását egy-egy család nevéhez kötjük. A Pécsinger Szőlőbirtok márkanév mögött olyan vállalkozás áll, amely a Pannonhalmi Borvidék értékeinek megóvásán és gyarapításán túl,
2016 óta, Borforrás üzletei révén, immár hat város gazdasági fejlesztéséhez is hozzájárul. A ma itt Mosonmagyaróváron nyíló hetedik Borforrás egyaránt szolgálja a helyi- és saját, már megvalósított értékeinek gazdagítását. Köszönhetően a Vidékfejlesztési Program által nyújtott támogatási lehetőségeknek, melyekkel az elmúlt évtizedben élt a Pécsinger Szőlőbirtok, értékteremtő, több lábon álló családi gazdaságot tudhat magáénak.

A Borforrás üzletek a szőlőbirtok kihelyezett pincéi, ahol a minőségi borokkal találkozhatnak a szerelmes borbarátok is. Tehát most már minden adott, hogy a Pécsinger Szőlőbirtokon jó bort alkothasson ifjabb Pécsinger János.
Számunkra a szőlő és borágazat kiemelt értéket képvisel, stratégiai ágazatként tekintünk rá. Azonban az elmúlt hónapokban a magyar bortermelés más ágazatoknál jobban megszenvedte a pandémiás időszakot.

Ezért a kisebb borászatokat a járványhelyzetben az Agrárminisztérium 2,1 milliárd forinttal támogatta, és további 1,5 milliárd forint kifizetése várható. A szüreti felkészülés keretében pedig 1,5 milliárd forintos keretösszeggel, lepárlási támogatást biztosítunk a borászatok számára.

Így mintegy százezer hektoliter bor lepárlása valósulhat meg támogatott módon. Ez alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. Azt is látjuk, hogy Európa-szerte gyenge az idei szőlőtermés.

Hazánkban az előzetes becslések alapján átlagos szüretre számíthatunk, közel 4,5 millió mázsás szőlőterméssel, amelyből mintegy 3 millió hektoliter bor készülhet. Azaz a magyar bornak lehet helye a nemzetközi piacon. Ehhez kapcsolódik a magyar kormány friss döntése, miszerint új nemzetközi bormarketing program indul, amelyre 2025-ig évi 715 millió forintot fordít az állam.


A járványhelyzet arra is rávilágított, hogy az ágazatban egyre nagyobb az igény az egyszerűbb, átláthatóbb és jelentősen kisebb idővel járó, teljesen elektronikus adminisztráció bevezetésére is. Ennek hatására 2021. augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény.
Ez a szabályozás magába foglalja a szüret, a szőlőfeldolgozás és a borkészítés új adminisztrációs elveit. Emellett az új szabályozás az eredetvédelem területén nagyobb önállóságot is biztosít a termelői közösségek számára. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb döntést a helyi termelői közösségek kezébe helyezzük.

A bortörvénynek van olyan része is, amely nemcsak a szakmában dolgozókra, hanem a fogyasztókra is hatással van, ugyanis jelentősen egyszerűsödött a murci, azaz az erjedésben lévő bor forgalmazása. Ez egy különleges értékkel bíró termék, amely rendkívül kedvező élettani hatásokkal rendelkezik az emberi szervezet számára. A Pécsinger Szőlőbirtok rögtön élt is a lehetőséggel, az általuk készített Irsai Olivérből készült murci is megvásárolható vagy csak megkóstolható a most nyíló Borforrás üzletben.

A Pécsinger szőlőbirtok a pannonhalmi borvidék olyan családi vállalkozása, amely sok területen példát mutat a borvidék borászatai számára. a borvidéken végzett munkájuk mellett kereskedelmi és társadalmi szerepvállalásukkal is a borvidék ismertségének és elismertségének növelésére törekszenek.
A tárcavezető beszéde után idősebb és ifjabb Pécsinger János köszöntötték a résztvevőket. ifjabb Pécsinger János elmondta, hogy mindketten a mosonmagyaróvári agráregyetemen végezték tanulmányaikat, ezért a bolthálózat fejlesztése szempontjából mindig is fontos szempont volt, hogy Mosonmagyaróváron megnyithassák azt az üzletet, ami jelképezi a jövőbe vetett törekvéseiket.
Felidézte:

Nagyon sok lehetőséget és pályázati forrást kaptak a birtok felújításához az Agrárminisztériumtól, melynek eredményeként ma már 80 hektár termőterülettel rendelkezik a szőlészeti ágazatuk.


Kiemelte: Oszlopos harcosok a biogazdálkodásban, mely mind a precíziós gazdálkodásban, mind a növénytermesztési ágazatban érvényesül. A Pécsinger család kifejezett célja az ár-érték arány megteremtése és a minél személyesebb kapcsolat kialakítása a fogyasztókkal.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István