I. Turány Imre Emléktorna és műfüves pálya avatása

Az I. Turány Imre Emléktornán köszöntötték azt a több száz gyermeket, szüleiket, edzőiket valamint az MTE örökös tagjait, melyet hagyományteremtő céllal szerveztek meg Mosonmagyaróváron, az MTE1904 Sporttelepén. E napon Turány Imrére emlékeztek, s ez  alkalmából avatták fel azt az új műfüves pályát is, mely szeptember 5-től hivatalosan Turány Imre pálya nevet kapta.

A I. Turány Imre Emléktornát – melyen öt korosztály csapata mérte össze tudását, tehetségét, felkészültségét – dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, az MTE 1904 alelnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében felidézte:

Amikor Drescher Ottó elnök úrral leültünk és végiggondoltuk, hogy miként lehetne méltó emléket állítani annak a nagyszerű embernek, aki az életét ezen a pályán töltötte, s az élete minden napján az MTE előrejutásáért dolgozott, hogy ez a klub, ez a csapat minél sikeresebben szerepeljen és minél több embernek okozhasson örömet, akkor elhatároztuk, hogy állítsunk olyan látható jelet, ahol a felnövő generáció, mind, akik itt játszanak, tudják mindig, hogy kinek is köszönhetik, hogy itt lehetnek.

Kiemelte:

Turány Imre az ember, a Mester, aki mindig és minden körülmények között hű volt a csapathoz. Itt állt a csapat mellett az apa, a nagypapa, aki oly sok gyermeknek volt társa, vigasza, bátorítója, aki sok gyermeket indított el ezen a nagyszerű pályán. Köszönettel és hálával tartozunk, köszönjük Tücsi bácsi!

Hálás vagyok, hogy ennyien itt vagyunk és együtt vagyunk ma, hogy itt vannak azok a gyermekek, akik a magyar labdarúgás jövőjét adják! Hálás vagyok, hogy amikor majd nagyban is szurkolhatunk nekik, akkor büszkék lehssünk arra, hogy innen, ebből a klubból indultak el!

A tárcavezető hangsúlyozta:

Minden nap szükségünk van „Turány Imrék”-re! Szükségünk van odaadó mesterekre, olyan emberekre, akik gyermekeink mellett szívvel-lélekkel ott vannak, erőt, hitet bátorítást adnak számukra ahhoz, hogy tudjanak sportolni, egészségesen élni, célokat kitűzni!  S hogy mindezeket végig tudjuk csinálni, ahhoz kellenek igazán a példaképek. A példakép pedig itt, az MTE 1904 Sporttelepén a mai naptól hivatalosan is Turány Imre!

Ezt követően leplezték le Turány Imréné Kránitz Anna segítségével a Turány Imre Műfüves Labdarúgó Pálya emléktábláját, ahol Nagy István ezekkel a szavakkal zárta beszédét:

Szóljon a mai nap minden küzdelem, győzelem, minden egyes gól Turány Imre munkássága előtti tiszteletül!

Drescher Ottó az MTE1904 elnöke az MTE család nevében a Double Pass Minősítés által elnyert B tehetségközpont vezetőjeként köszöntötte az egybegyűlteket. Hangoztatta: ha nem is lehet mindenkiből profi sportoló, sportszerető, egészséges nemzedék nőhet fel ezeken pályákon. Ebben kérte a szülők támogatását és segítségét is.

Turány Imre 1964-ben került az MTE ifjúsági csapatához, ahonnan rövid időn belül a felnőttek közé vezetett az útja. Játékosként bajnoki címet nyert a megyei I. osztályban, az NB III-ban pedig több ezüst és bronzérmet nyert az óvári együttessel. Alig 20 évesen pályára léphetett az Albert Flóriánnal, Mucha Józseffel, Novák Dezsővel és megannyi kiváló labdarúgóval rendelkező Ferencváros elleni edzőmérkőzésen. Az 1970. szeptember 8-án lejátszott találkozón 3000 néző előtt rendezték Mosonmagyaróváron. Tücsi bácsi 1983-ban vonult vissza az aktív játéktól, de továbbra is szeretett klubja alkalmazásában maradt. Edzőként dolgozott az utánpótlásban, a női szakágban, és többször volt az első csapat vezetőedzője. 1994-ben ezüst, 2001-ben bronzérmet nyert az MTE-vel az NB III-as bajnokságban.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István