Megkezdődött a rendszerszintű termelési fázis a lébényi Greentechnológia Kft.-nél

2021. szeptember 4-én véget ért a próbaüzem a Greentechnológia Kft. lébényi egységében, ahol tavaly nyáron kezdődött meg a száraz agglomerálási technológiával létesített hulladék újrahasznosító gyártása és a technológia kivitelezése. A sikeres próbaüzemet követően a mai naptól az üzem a fóliahulladékok és ahhoz hasonló, a mezőgazdaságban szükségszerűen keletkező műanyaghulladékok gyűjtését, feldolgozását és újrahasznosítását rendszerszintű termelési fázisként végzi. – Jelentette be dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

Kifejtette továbbá azt is, hogy  hazánkban a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak a növénytermesztés és az állattartás során különböző műanyagfóliákat. Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonna mennyiségben képződik fóliahulladék. Mint mondta:

A gazdáknak eddig nem volt lehetőségük a hulladék hasznosítási céllal történő leadására. Ennek oka az volt, hogy a begyűjtés, a tisztítás és a hasznosítás hagyományos technológiákkal nagyon költséges volt.

A tárcavezető beszédében kiemelte:

A megoldás nem várhatott tovább, a Kormány ezért tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez. Ennek keretében 100 darab gyűjtőpont kialakítása kezdődhetett meg, mely elősegíti a mezőgazdasági termelőknél keletkezett fóliahulladék szakszerű gyűjtését, majd annak hasznosítását.

Hozzátette:

Nem kérdés, hogy ebben a munkában tárcánk is szerepet kíván vállalni és minden eszközünkkel dolgozunk a környezetvédelmi szempontok érvényre juttatásán és a körforgásos gazdálkodás elősegítésén. Kiemelt kormányzati célkitűzés, hogy hazánk az erőforrások felhasználása során az ésszerűbb és hatékonyabb megoldások felé haladjon. Látva, hogy a körforgásos gazdaságnak nincs alternatívája, a hazai hulladékgazdálkodásnak is egyre inkább ennek alapelveihez kell igazodnia. Ebben a szellemben kezdeményeztük a mezőgazdasági termelés során keletkező fóliahulladékok begyűjtését és újrahasznosítását.

Eddig összesen már 10 településen lépett a megvalósítás szakaszába a gyűjtőpontok létesítése és a továbbiak kijelölése is előrehaladott állapotban van. Az intézkedésnek köszönhetően nemcsak a begyűjtés, hanem az újrahasznosítás is lehetségessé válik. Méghozzá Csatári László szabadalom-tulajdonos és az általa vezetett Jáger Cégcsoport által kifejlesztett technológiát alkalmazva.

Nagy Lajos a Greentechnológia Kft. részéről elmondta, hogy az előállított száraz agglomerátum egy olyan alapanyag, melyből kiváló, a mezőgazdaságban rendszeresen használatos műanyagipari termékeket lehet előállítani. A szabadalom környezetbarát voltát igazolja az is, hogy már el is nyerte a Környezetbarát Termék Védjegyet, amely védjegy állami garancia annak környezetbarát voltára.

Ezután köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt időszakban segítették munkájukat, szakmailag is hozzátettek a projekt sikeréhez.

A technológia alkalmazásának köszönhetően mostantól a Greentechnológia egy előremutató, a körforgásos gazdaságot kézzel foghatóan megvalósító rendszer felállításával végzi tevékenységét.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István