120 millió forintból épült meg a Levélfalvi Manók Bölcsőde Levélen

2021. szeptember 2-án, a használatbavételi engedély után, de még a működési engedély előtt adták át Levélen azt az épületet, mely várhatóan 2021. októberétől már fogadhatja is a település 12 bölcsődés korú kisgyermekét.

Az átadó ünnepségen tiszteletét tette dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

Még 2019-ben indult el a TOP-os pályázaton a levéli önkormányzat, melyen a sikeres részvételt követően elnyerték a kívánt támogatást a bölcsőde kialakítására.

A közel 120 milliós beruházás 100 százalékos támogatásból valósult meg. Forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetés társfinanszírozásban biztosította.

Hozzátette:

A bölcsőde avatása nem csak azt jelzi, hogy nő a születendő gyermekek száma, hanem gondoskodás, törődést, a jövőbe vetett hitet is jelenti. Egybecseng azzal a kormányzati szándékkal, hogy javuljon a vidék foglalkoztatási helyzete, a családok életminősége.

A tárcavezető kifejtette azt is:

Örömmel látom, hogy a térség minden települése bővül. Megújuló, új erőre kapó, energiát, életkedvet mutató településeink vannak, akik bíznak a jövőben és nagy öröm, hogy úgy dolgoznak a polgármestereink, az önkormányzataink, úgy élnek az itteni lakosok, hogy az ország más területeiről is sokan kedvet kapnak, hogy itt telepedjenek le, velünk együtt építsék ezt a körzetet.

Köszöntőjében kiemelte a helyi vállalkozók erősségét. Mint mondta: Kiválóan dicséretes dolog, amikor egy-egy pályázat esetén a helyi vállalkozókat, erőket veszik igénybe, helyi vállalkozásokkal építik a helyi emberek jövőjét, mert ez mindig garancia arra, hogy a projektek kiváló minőségben valósuljanak meg.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a mosonmagyaróvári térség és az ide tartozó választókörzet nemcsak lélekszámban gyarapodik, hanem fizikailag is látható a megújuló és újonnan épült épületek, intézmények sokasága. Mindez annak köszönhető, hogy jó útra lépett Magyarország gazdasága és ennek az erős gazdaságnak, mely a helyi emberek teljesítményéből is adódik, jut pénz mindenre!

Hangsúlyozta azt is, hogy a bölcsőde építés a kormányzati családpolitikai intézkedések közül az egyik legkedvesebb, hiszen ezek direkt a jövőbe fektetett értékek.

Kiss Béla, Levél község polgármestere felidézte: 1998 óta vesz részt a képviselőtestület munkájában, így büszkén mondhatja el, hogy a település elmúlt 30 évének legnagyobb beruházása valósult meg a Bölcsőde megépítésével. Kitért a projekt részleteire, mely szerint ez a harmadik pályázat, melyen végre sikeresen vettek részt, s amelynek köszönhetően 119.967.063 Ft, 100%-os támogatott pályázati összegben részesültek.

Többszörösen is nagy öröm itt lenni, ennek a szép bölcsődei épületnek az avatásán. polgármesterként jó látni, hogy milyen sokra viheti egy ilyen közösség, mint a miénk, ha vannak közös célok, tervek, melyek megvalósításáért képesek vagyunk kellő akarattal, alázattal és erővel tenni is. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy létezik eredményes és példamutató együttműködés a kormány és az önkormányzat között.

Az a terv, melyet a kormányzat célul tűzött ki, miszerint minden lehetséges eszközzel segíti a magyar családok gyermekvállalását és az édesanyák munkába állását, úgy véli, így tényleg megvalósítható. Megköszönte a magyar állam és a megyei önkormányzat támogatását, segítségét, valamint mindazon szakemberek szakmai iránymutatását és munkáját, akik bármilyen formában is hozzátettek az épület mai állapotához.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István