Kormos István emléknap Mosonszentmiklóson

Kormos István születésének 100. évfordulóján Mosonszentmiklós község Önkormányzata és Lébény Város Önkormányzata közös megemlékezést tartott október 27-én Mosonszentmiklóson, a  József Attila- és Radnóti-díjas magyar író, költő, műfordító, dramaturg és szerkesztő szülőfalujában.

Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere és Kovács Gábor, Lébény polgármestere együtt köszöntötték a megjelenteket, beszédükben pedig felidézték a költő és a falu kapcsolatát, történelmük újra egymásra találását. Továbbá bemutatták, mennyi örökség, megemlékezés teszi a mai napig is élővé Kormos István emlékét a településeken, úgy mint a mosonszentmiklósi Vackor óvoda, a Kormos István emléktábla, a lébényi Kormos István út vagy a már közel 30 alkalommal megrendezett Kormos István megyei szavalóverseny. A Kormos 100 ünnepségsorozat részeként pedig bábszínházi előadás, rajzverseny és kiállítás is színesíti a programokat.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a térség kitüntetett jeles napjának nevezte a ma napot, hiszen – mint mondta – a kis Vackor történetén keresztül a Kormos életmű mindnyájunk lelkében benne van.

Nagy István felidézte: Kormos István versei mellett olyan gyermekművei tették őt ismerté, mint például A repülő kastély, A kevély kiskakas, a Kacor király, a Pincérfrakk utcai cicák, a Két bors ökröcske, amelyek a gyermekszínházak kedvelt feldolgozásai a mai napig.

A miniszter utalt a Szegény Yorick című kötetre is, amely a felszabadulás utáni magyar líra egyik legszebb meglepetése volt. – írja róla az irodalomkritika.

„Derűje és játékossága teremtő jellegű volt. Számára a szó, a beszéd esemény, történelem. Nagy messzeségeket, rejtelmes tartalmakat őrző jelrendszer, amelynek lehetőségeivel élni szellemi szenzáció.” – idézte fel róla a Magyar Irodalom Története c. kiadványban fellelhető leírást a tárcavezető.

Nagy István végül így zárta köszöntőjét: Nagy költő született itt, Mosonszentmiklóson. Mert mire is emlékezünk ma? Azokra a derűs, gyermekkori emlékeinkre, melyet Kormos István versei, meséi idéznek fel bennünk. Szerencsések lehetünk, hogy a  költő, író születésének 100. évfordulóján is tovább adhatunk ebből az életműből gyermekeinknek. Hiszen mindegy, hogy Kormos Istvánra, vagy Vackorra emlékezünk az „első bé”-ből. Ugyanarra a kedves, játékos jellemre gondolunk, aki gyermekkorunk meghatározó személyisége volt. Ezért tiszteljük őt, őrizzük, ápoljuk eszméjét, munkásságát, páratlan népi stílusát, gazdag mesebeli világát!

A rendezvényen jelen volt Kormos Luca, a költő lánya,  Dr Havas Judit irodalomtörténészt, Villányi László, Borbély János és Pátkai Tivadar költők, akik kisebb anekdotákkal, versekkel emékeztek Kormosra. Móser Zsoltán fotóművész, író emlékező írását is meghallgathatta az emlékező közönség.

Fottás: AM Sajtó