Riba Lajos Közösségi Színtér energetikai korszerűsítés és névadó ünnepség Várbalogon

November 4-én, testvértelepülési találkozóval egybekötött energetikai pjojektátadóra és névadó ünnepségre invitálta a község lakóit és minden érdeklődőt Várbalog Község Önkormányzata. A jeles eseményen köszöntőt mondott dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai ünnepség egyértelműen mutatja, merre halad Várbalog a XXI. században.

Kifejtette: a korábban álmos kis falu mára pezsgő életű kistelepüléssé vált, ahol mind az önkormányzat, mind a civil közösségek, mind a településen élő aktív patrióták egy célért közösen haladnak előre a település újragondolása, új értékekkel való megtöltése felé.

Ezért is valódi ünnepi pillanat a mai – fogalmazott a tárcavezető – hiszen a több generációra és hagyományaikra épülő közösségek, mint élő kövek építik tovább a község életét az új irányok felé.

Hozzátette: 50 millió forint támogatási forrás egy önkormányzati felújítás, építkezés során nem tűnik nagy összegnek. Itt azonban több évtizedes tervek megvalósulását jelenti. Magyarország kormányának a Széchenyi Terv Plusz pályázati forrásokkal a legfőbb cékitűzése az, hogy ’vidéken élni’ valódi életminőséget jelentsen minden állampolgár számára. Mert ezeket a feltételeket igénylik az itt élők, s nekünk az a feladatunk, hogy támogassuk az önkormányzatokat ezek elérésében.

A Riba Lajosról elnevezett Közösségi Színtér névadójával kapcsolatban elmondta: Riba Lajos mintegy harminc évig szolgált Albertkázmérpusztán és Várbalogon. Előtte és utána sem volt még egy olyan vezető, aki ennyi időt töltött volna el itt, a közösséget és a fiatal generációt formálva. Szellemi munkássága pedig úgy tűnik, erős hajtásokat hajtott, hiszen ma is és ezentúl mindig megemlékezhetünk róla a Riba Lajos Közösségi Színtér rendezvényei által.

Frank Anita, Várbalog polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy minden olyan pályázati lehetőséget megpróbálnak kihasználni, ami bármilyen irányban is építőleg hat a községre és a közösségekre. Így került sor már a Magyar Falu Program, a NEA és a TOP Plusz pályázati keretek lehívása által több önkormányzati tulajdonú épület felújítására, útépítésre, útfelújításra és most a falu egyik legmeghatározóbb épületének, a kultúrház felújítási projektjének megvalósítására.

Forrás: AM Sajtó