„Közösségi tér- Őseink Házában” című projekt
ünnepélyes átadása

Kunsziget Község Önkormányzata a Magyarország Kormánya által támogatott Aktív Magyarország Program keretében 15.000.000 Ft támogatást nyert a „Turisztikai központ 1. ütem – Közösségi tér – Őseink Házában” című projekt megvalósítására. A támogatás 16.000.000 Ft Önkormányzati önrésszel és 19.000.000 Ft Magyar Falu Program keretében elnyert támogatással együtt tette lehetővé, hogy egy az 1900-as évek elején épült paraszti kúria turisztikai központtá alakuljon át.
A hivatalos ünnepli átadáson dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő beszédében arra emlékeztetett:
Egy újabb jeles esemény miatt gyűltünk ma össze Kunszigeten. Egy olyan kiváló értékőrző és értékteremtő projekt átadásának lehetünk részesei, mely méltán öregbíti majd Kunsziget község értéktárát.
Köszönetet mondott továbbá Kunsziget Község Önkormányzatának, hogy minden helyi rendezvényen szerepelteti a helyi iskola és óvoda műsorait. Mint mondta: így tudják a leghatékonyabban az emlékezés gyökereit a település történetébe beírni.
Kitért arra: Az egykoron paraszti kúria ma közösségi térré vált. De ki tudja, mire használják majd ötven vagy száz év múlva? Ez már nem a mi dolgunk. – mondta – A mi feladatunk, a mi óránkban az, hogy az árnyékát, a benne hordozott életérzéseket, értékeket megőrizzük, s egy kicsit a mai kor képére formálva tovább adjuk.
Kiemelte továbbá a Magyar Falu Program jelentőségét, melynek kifejezett célja a vidék fejlesztése, legyen szó turisztikáról, infrastruktúráról, közlekedésbiztonságról vagy épp a lakosságszám emeléséről.


Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere az új utak lehetőségeiről beszélt. Kunszigeten öko-, gasztro-, kerékpár-, szakrális-, gyalog- és vizitúrák is keresztülszelik a települést. Ezért az ide látogatók kiszolgálása, vendéglátása valamint a helyi lakosok egészséges kikapcsolódását segítő lehetőségek megteremtése egyaránt fontos az önkomrányzat számára.
A ma átadott, felújított paraszti kúria régen pajta, istálló, gabonatároló és lakhely volt. Olyan közösségi tér, mely abban az időben teljes mértékben kiszolgálta a kor követelményeit. A felújítás során kiemelt cél volt, hogy ezt a feladatot újra ellássa. Így alakult ki a bemutatóterem, a közösségi terem, de lehetőség lesz nagyobb csoportok aktív kikapcsolódásának, családi, iskolai, üzleti rendezvények kiszolgálására is.

Révész Máriusz, Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára az összefogás, együttgondolkodás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte: Kunszigeten és a térségben nemcsak a turisztikai lehetőségek kialakítása fontos cél, ugyanilyen fontosnak nevezte a helyi lakosok közösségeinek kiszolgálását. Leszögezte: Ehhez minden támogatást igyekeznek megadni kormányzati szinten is.

Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója a lokális együttműködés településszintű megvalósítását emelte ki. Mint mondta: stratégiában gondolkodnak, Szigetköz szinergiájának megteremtésére összpontosítanak. Úgy fogalmazott: Szigetköz mint térség mentális térképének felállításához szükség van az együttműködésekre. Ennek eredményeként mind az itt élők mind az ide érkezők komfortérzetének emelkedéséhez vezet.

Forrás: AM Sajtó