Megkezdődnek a mosonmagyaróvári piarista gimnáziumépület felújítási munkálatai

Május 19-én, rövid ünnepség keretei között kezdődtek meg hivatalosan a mosonmagyaróvári piarista gimnáziumépület felújítási munkálatai a volt Levéltár épületében. Régóta várat magára, hogy e falakat diákoktól hangos tér töltse be. Mindezt pedig egy két évvel ezelőtt született kormányhatározat teszi lehetővé, melynek értelmében a mosonmagyaróvári Piarista iskola fejlesztéseket végezhet az épületen, oktatási tevékenység céljából. Az ingatlan mostanra már a Piarista iskola tulajdonába került, felújítása 1 milliárd forint állami támogatásból valósul meg.

Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a magvetéshez hasonlította a piarista rend mosonmagyaróvári intézményét, ahol a jó minőségű talajban, megfelelő műveléssel hamar szárba szökkennek az itt nevelkedő palánták. Kiemelte azt is, hogy a városban a piaristák töltik be a szellemi magvetés szerepét olyan hozzáadott értékkel, amely nemcsak gazdagítja, hanem maradandóvá is teszi azt az itt felnövő generációk által.

A terület bejárása után arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem ápoljuk lelkünket, szellemünket, környezetünket, akkor ugyanolyan parlagon hever majd, mint a most átvett, felújítás előtti épület.

Kiemelte: A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda olyan értékeket képvisel, amelyek már kiállták az idő próbáját, s a történelem viharai közt is fönnmaradtak. Őrzik elődeink munkáját, álmait és erőfeszítéseit. Ezek azok az értékek, melyek mindig is fontosak lesznek számunkra s ezért is kiemelt jelentőségű a magyar kormány számára is, hogy támogassa az ilyen irányú kezdeményezéseket.

Az ingatlanvásárlást és -felújítást az tette leginkább szükségessé, hogy az iskola a jelenlegi gimnáziumi épületet már kinőtte, a piarista rend hívószavára folyamatosan emelkedik a diákok létszáma. – mondta  Zsódi Viktor, a Piarista Rend Magyar Tartományfőnöke. Hozzátette: Mosonmagyaróváron nemcsak egy infrastruktúrális építkezésről van szó. A Piarista Rend Tartományának káptalanja sok szempontból fontosnak tartja az építkezést. Egyrészről az infrastruktúrák fenntartását, de nagyon fontos, hogy lélekben is építkezzenek, hiszen a rendben erre vonatkozóan ősi hagyományok vannak.

Felidézte Ferenc pápa Globális Nevelési Egyezményét is, mely szerint:  „Össze kell tudnunk fogni a helyi társadalommal és együtt kell szolgálni azokat az embereket, akikkel együtt élünk, hogy elvigyük számukra az evangélium üzenetét. ” Aláhúzta: Ez a szoros együttműködés Mosonmagyaróváron már rég megvalósult a város, a vármegye és az országgyűlési képviselővel egyaránt.

Zsódi Viktor emlékeztetett: A mai alkalom egy újabb startpont ebben a folyamatban. Új találkozások színhelye, amely Isten kegyelmével szebbé, jobbá alakítja a helyi társadalmat.

Cseh András tervező, aki maga is e falak között tanult a piarista rend diákjaként, a több éves közös gondolkodás és eszme alapján tervezte meg az ódon falak közötti új lehetőségeket, tereket. Mint mondta: számos nehézséggel kellett megküzdeni, hiszen a város szívében álló védett épületről van szó, melynek szellemi öröksége van, a piarista rend pedagógiája segítségével azonban egy modern, világos, több funkcióval ellátott új épületet álmodtak meg. A felújítások megkezdésével a tető teljes felújítására, egy aula valamint nyolc új tanterem kialakítására kerül sor, ahol a piarista oktatás innovatív módszerei is helyet kapnak.

Forrás: AM Sajtó