Megújult a Napsugár óvoda Héderváron

A következő években több mint kétszáz katolikus óvoda épül, bővül vagy újul meg idehaza a katolikus óvodafejlesztési programban – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Héderváron, ahol csaknem 50 millió forintból újult meg a Napsugár piarista óvoda.

    Soltész Miklós kiemelte, hogy három területen újulnak meg idehaza óvodák, egyrészt önkormányzati vagy állami, másrészt egyházi – katolikus, református és evangélikus – fenntartásúak. A harmadik terület a Kárpát-medence magyarlakta területeit érinti.
    Az államtitkár a pedofil bűnelkövetőkkel kapcsolatos törvényre utalva azt mondta, hogy nemtelen támadás éri Magyarországot, a magyar szülőket amiatt, hogy „a gyermekeinket szeretnénk óvni”.
    Az egyházi intézmények esetében pedig nehéz a helyzet, hiszen a krisztusi tanítás azt mondja, hogy „engedjétek hozzám a gyermekeket”, de „hogyan lehet az óvodapedagógusoknak, a szülőknek, vagy a papoknak úgy szeretni a gyermekeket, hogy közben olyan dolgokkal ne vádoljanak minket, ami hamis és nem igaz” – tette fel a kérdést.
    Leszögezte, ugyanakkor a másik oldalról oda kell figyelni azokra a bűnökre, „gyalázatos dolgokra”, amelyek a múltban megtörténtek, és ezt jogilag kell szabályozni.


    „Az a jogszabály, amit meghoztunk, jó és helyes, jó irányba viszi az országot és a gyermekeink és unokáink védelmében nagyon sokat tesz” – mondta.


    Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy azok, akik félreértelmezik vagy szándékosan félremagyarázzák a hazai jogszabályokat, menjenek vissza az iskolába, tanuljanak meg olvasni, és az olvasottakat értelmezni.
    „Ha ez nem sikerül, akkor pedig ne terjesszenek Magyarországról, a magyar emberekről olyat, ami hamis és nem igaz” – tette hozzá.
    Kiemelte, „nekünk ki kell állnunk az igazunkért, mert ha mi nem állunk ki, senki nem fog” és oda fogunk jutni, ahová Nyugat-Európa, ahol sorra zárják be a templomokat, vagy alakítják át őket mecsetekké, szórakozóhelyekké.
    

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy

az óvoda a legfontosabb hely, mert a gyermekek ott kapják meg azokat az értékeket, amelyeket egész életükben magukénak érezhetnek.


    Felidézte, hogy a piarista rend öt évvel ezelőtt vette át Héderváron az óvoda és az iskola fenntartását, azóta az iskola megerősödött, létét ma már nem fenyegeti veszély, a Napsugár óvodában pedig két csoportban 40 gyermeket gondoznak.
    A munkálatok részeként felújították a vízvezetékrendszert, a vizesblokkot, a burkolatokat és az elektromos vezetékeket – sorolta.
    Nagy István szintén kitért a pedofil bűnelkövetőkkel kapcsolatos törvényt övező vitákra. Azt mondta, hogy „olyan támadás kereszttüzében élünk”, amelyben az alapértékeinket éri támadás.
    Fontos, hogy „ne üljünk fel” azoknak a divatirányzatoknak, amik „olyan dolgokban nyilvánulnak meg, amelyekről nem tudjuk, hogy honnan jönnek és mi célból” – mondta, hozzátéve, hogy a keresztény értékrend alapelveire és „kulturális értékeinkre építve tudunk csak biztonságos jövőt biztosítani gyermekeinknek”.
    

Szakál Ádám Márton piarista tartományfőnök a gyermekek műsorát követően azt nevezte a legfontosabb feladatnak, hogy a gyermekek számára biztonságot tudjanak nyújtani és megteremteni bennük azt az alapot, amelyre egész életükben tudnak építeni.

Forrás: MTIFotó: Pelsőczy Csaba