Önkormányzati útfelújítás Jánossomorján

Négy utca újult meg Jánossomorja belterületén, melynek a hivatalos átadójára július 8-án került sor az egyik megújult útszakaszon, a Sarok közben.

Az útátadó ünnepségen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő is, aki beszédében kiemelte:

A települési önkormányzatok életében az útfelújítások kérdése mindig a felelős, bátor és nehéz döntések közé tartozik. De ahol van ambiciózus célkitűzés és van önkormányzati akarat, ott megszületik az együttműködés is és sikeres pályázatokra kerülhet sor.

Nem volt ez másképp Jánossomorja esetében sem, ahol a város 97 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyer 2021-ben négy utca megújítására a magyar kormánytól. Ebből az összegből készült el az aszfaltos út a Sarok közben, a Legelő és a Domb utcában.

A tárcavezető aláhúzta azt is, hogy a pontos, tervezhető beruházások több évre előrevetítik az önkormányzatok munkáját, meghatározzák annak irányát. Hozzátette: a források feltételeinek előteremtésében, támogatásában a magyar kormány is  nagyobb segítséget tud biztosítani, ha látja a település hosszú távú terveit, elképzeléseit, melyekbe a mindennapok cselekvési döntései is beilleszkednek.

Fontos és felelős döntésnek nevezte továbbá a szegélykővel ellátott út kialakítását, hiszen mint mondta, ennek kivitelezése sokkal költségesebb, de minőségében és élettartamában több évtizedre szóló megoldást jelent.

Lőrincz György polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Jánossomorja Önkormányzata 2016-ban teljeskörű felmérést végzett a város teljes úthálózatára vonatkozóan. Az utak állapotát figyelembe véve prioritási sorrendbe állítottak fel, mely utcákat fogják az elkövetkező időkben felújítani. Az első, három éves ütemben mintegy 6 km utat újítottak fel, a 2020-2022-es szakaszban további 5 km belterületi út felújítását tervezik. Ambíciózus célnak nevezte a 2019-ben megfogalmazott tervet, mely szerint 2024. év végére a város minden olyan utcája, mely lakott övezethez tartozik, aszfaltos legyen.

A ma átadott Sarok köz utcával kapcsolatban elmondta: az utcába 264 méter hosszban került aszfaltcsík, mely mindkét oldalról szegéllyel van megtámasztva, a vízelvezetési problémákat is megoldva – szikkasztóárkok és különböző műtárgyak beépítésével – a teljes bekerülési költség 25 millió forint volt.

A polgármester megköszönte a magyar kormány támogatását, valamint a kivitelező cég pontos, precíz munkáját.

Forrás: Am SajtóFotó: Bánhegyi István