Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület 2014-2020 időszak programzáró rendezvény

Sikeres időszakot zárt a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület, a 2014-2020 intervallum programzáró rendezvényén mindezt be is mutatták képekbe, kisfilmben és egy új kiadvány piacra dobásával.

A projektzáró rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. A tárcavezető beszédében kiemelte:

A Leader egyesületek megalakulásának fő célja a vidék fejlesztése. Feladata, hogy a sokrétű támogatási összegek a falvak, kisebb régióik térségeibe is eljussanak. A LEADER Egyesület szíve, lelke, ereje abból áll, hogy az alulról induló kezdeményezéseknek tud helyet biztosítani. A megoldásokat kínálja azokra az igényekre, melyekre tényleg valódi szükség van.

A vidékfejlesztés így több szempontból is sikertörténet: települések újultak meg, vállalkozók munkahelyeket teremtettek vagy megtarthatták azt, civil szervezetek erősödtek meg a beszerzett eszközeikkel, infrastrukturális fejlesztéseikkel.

Hozzátette: Igaz ez a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesületre is, hiszen a legnehezebb körülményekben is lehetett rájuk számítani. Önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások bízták rájuk azt a lámpást, amely kivezetett a néha elég sötétnek látszó alagútból. Mindezek eredményeként 60%-os gazdaságfejlesztés mutatható ki Szigetközben és a Mosoni-sík településein. Ebből is látszik, hogy mekkora segítség a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület munkatársainak hittel, szeretettel és szakmai odaadással nyújtott munkája ebben a térségben.

Eller Gizella, a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a 183 sikeres Leader-es pályázattal a vidékfejlesztési projektet 100%-ban tudták teljesíteni, országos szinten első helyen végeztek a Leader munkaszervezetek listáján.

Varga Boglárka, Agrárminisztérium Fejlesztéspolitikai Főosztály, Vidékfejlesztési osztály osztályvezetője Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület munkáját méltatta. Elmondása alapján a helyi szervezet magasan az élvonalban, országos viszonylatban is példaértékűen szerepel a 103 akciócsoport között. Aláhúzta továbbá azt is, hogy a leginnovatívabb ötletek is innen érkeznek, ezért már most biztosították helyüket a 2023-2027 agrárfejlesztési projekt új helyi vidékfejlesztési tervében.

Susovits Vera, a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Munkaszervezet vezetője számokkal és táblázatokkal is alátámasztotta mindazt, amit az elmúlt időszak eredményeiként felmutattak, előadása végén pedig vetítésre került a munkaszervezetről és a sikeres pályázatokról készített kisfilm is. A rendezvény zárásaként bemutattták a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület napokban megjelent süteményes könyvét. A Hungarikum program által támogatott kiadvány a térség hagyományos desszertjeit gyűjtötte össze.

Forrás: AM Sajtó