Szigetközi Gulyahajtás 2022

Két év kihagyás után május 28-án újra megrendezésre került Dunaszegen a Szigetközi Gulyahajtás s a hozzá kapcsolódó hagyományőrző programok. Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket.


A tárcavezető az unikális rendezvénnyel kapcsolatban elmondta:

Hatalmas ünnep a mai, hiszen két év kihagyás után újra megrendezésre kerülhetett a Szigetközi Gulyahajtás Fesztivál! Az elmúlt két év különösen nehéz időszak volt mindannyiunk számára, hiszen a covid-járvány nem adott lehetőséget összejövetelekre, baráti találkozásokra, hagyományőrző programok bemutatására.


Kiemelte:

Szigetközben csodálatos környezetben élünk. De ez a környezet csak akkor ilyen szép, és akkor marad meg ilyennek, ha rendeltetésszerűen használjuk. Az egyik ilyen jellemzője e vidéknek a legeltetéses állattenyésztés.


Örülök annak a kezdeményezésnek, hogy megünnepeljük a gulya első kihajtását, s ezt összekötjük egy olyan találkozási lehetőséggel, amely elemeiben hívja fel a figyelmet hagyományainkra, eredményeinkre.

Babos Attila, Dunaszeg polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai rendezvényre nagy lelkesedéssel és kemény munkával készültek, mely nemcsak a szórakozást, a hagyományok felelevenítését, hanem a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdák iránti tiszteletet is jelenti számukra. Aláhúzta:

a Szigetközi Gulyahajtás egy olyan találkozási pont a gazdák számára, ahol tapasztalataikat, gondolataikat is kicserélhetik, új ismeretségeket, barátságokat is köthetnek.


Szomolányi László helyi gazda a kihajtott állatokat és legelőket mutatta be. Mint mondta: a helyi legelők minősége a kevés csapadék miatt még nem éri a kiváló minőséget, ennek ellenére a mai nappal átterelik a szarvasmarhákat a nyári istállóba. A programokhoz, a rendezvényen egymást követő műsorokhoz mindenkinek jó szórakozást kívánt.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István