Termelőket keres a feldolgozóipar

2021. augusztus 13-án üzemlátogatással egybekötött, sajtónyilvános megbeszélésre hívta dr. Nagy István agrárminisztert, a térség országgyűlési képviselőjét a Global Green Europe Kft. vezetősége dunakiliti telephelyére. Az indiai tulajdonú cég a térség egyik legmeghatározóbb feldolgozó üzeme, ahol elsősorban meggyet, uborkát és csemege kukoricát dolgoznak fel tartósítószermentes eljárásokkal.  A találkozó apropója a cég protfoliójának bővítése volt.

Viola Mónika, Márton János és Zakuczki Attila a Global Green részéről olyan új, nyitott lehetőségekről egyeztetett a tárcavezetővel, melyek nemcsak a környékbeli gazdák számára lehet előnyös, pozitív visszajelzések után nagyobb volumenben is kiterjesztenék halózati rendszerüket a felvásárlói piacon.

Elmondásuk szerint a jelenlegi tulajdonosi szerkezet hosszú távon rendezkedik be Dunakilitin, ezért több fejlesztési irány kivitelezésén is gondolkodnak, úgy mint a cseresznye- és almapaprika, káposzta, lilakáposzta, gyökérzöldségek felvásárlása termelői integráció keretein belül.

dr. Nagy István elmondta:

A koncepció új lehetőséget nyitna a gazdák számára. Stratégiai kérdés, hogy Magyarországon a feldolgozóipart erősítsük, e mögé pedig betegyük azt a helyi termelést, annak intenzitását, korszerűsítését, technológiai fejlesztését, amely lehetővé teszi, hogy megfelelő alapanyag álljon rendelkezésre.

Ez a vidékfejlesztés egy sarkalatos pontja is egyben.

Mint mondta: A következő 5 év legfontosabb feladata az élelmiszerek hazai feldolgozása és ezen iparág fejlesztése. Mivel a szántóföldi kapacitásokat már nem lehet számottevően növelni, az 1 hektárra eső jövedelem növelése a cél. Ez technológiai-termelékenységi kérdés, melynek régen nagy hagyományai voltak, mára azonban erősen visszaesett a szakmai képzettség ezen a területen.

A cég részéről elhangzott:

A 99%-ban exportra gyártó üzem olyan portfolió szélesítést tűzött ki maga elé üzleti célként, amelyben helyi termelők zöldségeit vásárolná meg és dolgozná fel. Kiemelték: a külföldön is eladható és keresett cseresznye- és almapaprika, káposzta, lilakáposzta, gyökérzöldségek felvásárlását termelői integráció keretein belül képzelik el megvalósítani. A munkát év elején már megkezdték, de szívesen várják konzultációra azon termelőket, akik csatlakoznának ezen üzleti terv megvalósításához.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István