TOP pályázatból újult meg a Vízi Kultúrház Kisbodakon

2021. május 14-én, nagyszabású családi programsorozat keretében került átadásra a kívül-belül megújult kisbodaki „gátőrház”. A projekt a Kisbodaki Baráti Kör és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség kezdeményezésével, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hozzájárulásával a „Mentsük meg a gátőrházat” projektötlet nyomán az „Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben kapcsolódó járásmódokkal” című, TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00015 azonosítószámú nyertes pályázat keretében, mintegy 40 millió forintból valósult meg.

A jeles rendezvényen köszöntőt mondott dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédben az újrakezdés fontosságáról beszélt.

Kiemelte:

A magyar kormány azon dolgozik, hogyan tudja a gazdaság újraindítását minél több eszközzel támogatni. Ehhez fontos az önkormányzatok részéről azon jövőkép és perspektíva meghatározása, mely alapján olyan beruházások jöhetnek létre a természet megóvása érdekében, mely az itt élők számára hosszú távon kínál lehetőségeket.

Szigetközben sokszor megtapasztalhattuk már, hogy a víz az úr! Ez különösen igaz Kisbodak Község történetében. A jelképes újrakezdés mai állomásán a település és a térség biztonságát szolgáló gátőrház kezdi újra az életét. – Új funkcióval, új technikai eszközökkel, berendezésekkel egy új hagyományt építve. . tette hozzá a miniszter.

Németh Zoltán, a Megyei Önkormányzat elnöke is méltatta a beruházás sikerességét. Az elnök az integráció fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: fontos egyeztetni az elképzelt és  megvalósult fejlesztéseket, az egyéb meglévő nemzetközi projekteket, a természetvédelmi érdekeket, a Vízügyi Igazgatóság folyamatos fejlesztéseit és az ezáltal biztosított lehetőségeket, amelyhez még egy marketingstratégiát is szükséges hozzáépíteni.

Cél: Szigetköz térségének a nemzetközi turizmus térképén való minél hangsúlyosabb szerepeltetése.

Timár Gábor, Kisbodak község polgármestere a gátőrház történetét ismertette. Kijelentette: Kisbodak olyan település, mint a fűzfa: „Lebotolják, újra kihajt.” Az új vízi közösségi tér létrehozása nemcsak egy óriási előrelépést jelent a település életében, hanem egy nagy álom beteljesülését is.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a projekt részleteit mutatta be. A beszámoló szerint a vízügy hullámtéri munkáiban kiemelt szerepet kapott Kisbodak. Az Igazgatóság számára olyan súlyos feladatok megoldásaira kell választ találni, mint a mellékág-rendszerek elzáródása vagy a Duna medrének benőttsége.

Nemcsak az a feladatunk, hogy a természetet védjük, hanem az is, hogy a települések biztonságát is szavatoljuk.

Klemencz Henrik, a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség szakmai alelnöke az épület jövőbeni funkcióit tárta fel. Beszélt azokról a fejlesztésekről, melyek egyedülálló módon fogják növelni a település marketingjét is. Ezekhez a kiterjesztett valóságot, az informatikát is segítségül hívják, de számos családi rendezvénnyel is készülnek a vízpart mentén.

Az új funkciót és lehetőséget kapott Vízi Kultúrházat Kerekes István fotóművész kiállításával nyitották meg.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István