Új közösségi színtérrel bővült Hegyeshalom

Régóta várt épület átadó ünnepségére került ma sor Hegyeshalomban. A több éve tervezett, saját költségvetésből finanszírozott, majd 340 nap alatt kivitelezett közösségi színtér a település és az itt élők legnagyobb büszkeségévé és legértékesebb helyszínévé vált. Hegyeshalom Önkormányzata a tervek megvalósításához a magyar állam segítségét kérte, s így 100 millió forint önerővel, közel 724 millió forint teljes költségvetéssel valósította meg a megálmodott közösségi teret.

A hivatalos átadási ceremónián részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő is, aki beszédében kiemelte:

Nagyon erős elhatározás és komoly munka előzte meg azt, hogy ez az épületterv megvalósulhatott. E mellett hatalmas bátorság is az  önkormányzattól, hogy egy kulturális, szolgáltatási célra szánt épülethez ekkora összegű hitelt vállalt fel.

Ennek jelentőségét, azonban ma – a covid járvány után – látjuk igazán, ugyanis ha a 21. században van valaminek értéke, ami nem múlik, sőt  egyre csak növekszik, az pontosan a közösség ereje! Nagyon fontos célkitűzés, hogy legyen tere a közösségalkotásnak! Használják és tapasztalják meg minél többször, hogy mit jelent a közösség ereje, mit jelent a közös siker s mit jelent minden feladat, amit közösen tudunk elvégezni!

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott három gondolatra fűzte fel beszédét. Ezek között hangsúlyozta:

Ekkora mértékű beruházás esetén szükséges, hogy nagyon jól működjön a helyi közösségek és az önkormányzati munka összehangolása, valamint  megalapozottan felmért legyen a műveltségre, közösségi létre való igény. Ez az épület mindezt, mint egy cipzár összehúzza és egyben tartja.

Szőke László Hegyeshalom polgármestere megemlékezett az épület múltjáról, a tervek megvalósítási nehézségeiről, a kitartásról, s azokról a célokról, melyeket a munkafolyamatok során végig szem előtt tartottak. Rámutatott:

Ez a közösségi színtér azért épült, hogy hosszú időre biztosítson egy olyan teret, amely összefogja a helyi közösségeket. Mindenki számára programokat és lehetőséget biztosítson a szabadidő tartalmas eltöltésére, az önszerveződésekre.

Hisszük, hogy a beruházás egy jó irányú változást hoz a település életében és hogy a közösségben rejlő erők további kibontakozásának egyik biztos pontja lesz!

Olyan. ahol otthont találnak azok a kulturális események, amelyeknek ez idáig nélkülözni kellett az igényes programhelyszínt. Kívánom, hogy településünk minden lakosa  lelje meg ebben a házban örömét, kedvét, vegye olyan szeretettel birtokba, amilyen szeretettel mi megépítettük!

Végül Czigány Tamás építészmérnök kapott szót, aki nagyon jó, mintaszerű együttműködésnek nevezte a beruházási, kivitelezési konzorciummal való együtt dolgozási folyamatot. Mint mondta:

Szép épületet lehet tervezni, de igazán jól használható épületet csak bizalommal és közös együttműködéssel lehet építeni.

Az átadó ünnepséget a település civil szervezeteinek, oktatási intézményeinek irodalmi és zenés műsora zárta.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Bánhegyi István